Wykaż że funkcja spełnia równanie
Axel: Wykaż, ze funkcja y=ln(11+x) spełnia równanie:
xy'+1=ex
11 lis 21:17
wredulus_pospolitus:
No i w którym momencie napotykamy na problem

Wystarczy policzyć pochodną ... dziedzinę funkcji (i pochodnej) wyznaczyć, podstawić i pokazać
że zachodzi równość
11 lis 21:34
Axel: Pochodna y to −1/(1+x), razy x + 1 to 1/(1+x). I jak to się ma do ex?
11 lis 21:44
I'm back:
Bo masz źle spisane równanie po prawej stronie winno być ey
12 lis 07:01
Min. Edukacji:
12 lis 10:29
Axel: Tak jest w pliku z zadaniami, widocznie jest tam błąd. Stąd moje pytanie tutaj żeby się
upewnić, bo pochodna lewej strony zwróci same x, a po prawej stronie jest e
12 lis 12:40
Min. Edukacji: to powinieneś zapytać tego, który układał te listy
12 lis 14:38
Mariusz:
Można w tym równaniu rozdzielić zmienne nieważne czy tam jest e
x czy e
y
xy'+1=e
y
xy'=e
y−1
t=e
y
dt=e
ydy
| | 1 | | t−(t−1) | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | t(t−1) | | t(t−1) | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt=ln|t−1|−ln|t|+C |
| | t−1 | | t | |
| | 1 | | t−1 | |
∫ |
| dt=ln| |
| |+C |
| | t(t−1) | | t | |
e
y−1=Cxe
y
(Cx−1)e
y=−1
Teraz jeśli przyjmiemy C=−1 to otrzymamy
13 lis 01:46