Płaszczyzna zespolona
J: Dobrze myślę czy trzeba to zrobić inaczej? Np. korzystając jakoś z arg(z1/z2)=arg z1 − arg z2?
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
A = {z∊C: arg((z+1)/(z−1))=π/2}
Wyszło mi, że (z+1)/(z−1)=(x2 + y2 + 2xi −1)/(x2 + (y−1)2)
(z+1)/(z−1) = w = a+bi
arg((z+1)/(z−1)) = π/2 ⇒ a=0 ∧ b>0
x2 + y2 − 1 = 0 ∧ 2x>0
prawa połowa koła o środku (0,0) i promieniu 1
11 lis 21:08
J: Pomógłby ktoś?
11 lis 21:25
PW: Policzę po swojemu.
| | π | |
arg w = |
| oznacza, że w = k i, k > 0 |
| | 2 | |
z + 1 = (z − 1)
.(k i)
(1 − ki) z = − k i − 1
i po pomnożeniu licznika i mianownika przez (1 + k i)
| | (1 + k i)2 | |
z = − |
| |
| | 12 − k2 i2 | |
| | k2 − 1 − 2k i | |
z = |
| , k > 0 |
| | 1 + k2 | |
Rzeczywiście
| | (k2 − 1)2 + (−2k)2 | | k4 − 2k2 + 1 + 4k2 | |
|z|2 = |
| = |
| = 1, |
| | (k2 + 1)2 | | (k2 + 1)2 | |
czyli pary reprezentujące liczby 'z' należą do
okręgu o środku (0, 0) i promieniu 1, ale
a więc nie jest to "prawa połowa
okręgu".
12 lis 00:15
J: Dziękuję bardzo

! I miałem na myśli okrąg, ale dzięki za poprawienie
12 lis 09:08