Prawdopodobieństwo
Maciek: Skąd się wzięły te wszystkie własności prawdopodobieństwa?
11 lis 20:59
wredulus_pospolitus:
te znaczy jakie ?
11 lis 21:00
chichi:
A co jak definiujesz prawdopodobienstwo Macieju dobrodzieju?
11 lis 21:03
Maciek: No funkcja prawdopodobienstwa i tam ze P(A')=1−P(A) ze P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB) itd
11 lis 21:07
chichi:
A to już widzę chyba studia, skoro definiuje się miarę probabilistyczną?
11 lis 21:12
wredulus_pospolitus:
Maciek:
Czy zgodzisz się, że prawdopodobieństwo nie może być większe od 1

I mniejsze od 0
11 lis 21:14
wredulus_pospolitus:
Załóżmy taką oto sytuację z życia:
Idziesz na koło/sprawdzian. Masz 60% szansy na zaliczenie oraz masz 50% szansy na to, że uda
Ci się ściągać na kole/sprawdzianie.
Jaka jest szansa że uda Ci się zaliczyć LUB ściągać w trakcie koła/sprawdzianu
11 lis 21:15
wredulus_pospolitus: W jaki sposób mógłbyś to policzyć
11 lis 21:16
Maciek: Nie wiem a co pomoże ktoś?
11 lis 21:19
wredulus_pospolitus:
ale w czym pomogę ... na jakim poziomie nauczania jesteś?
11 lis 21:23
wredulus_pospolitus:
'nie wiesz' ... to pomyśl, a nie czekasz na podanie wszystkiego na srebrnej tacy na siłę
wciskania Ci tego do głowy
11 lis 21:24
chichi:
Ja mogę to udowodnić, ale jak Ty nie wiesz i prosisz tylko o pomoc, to brzmi tylko jakbyś
chciał rozwiązanie jakiegoś zadania domowego
11 lis 21:25
wredulus_pospolitus:
Chociaż ... @chichi ... on się pyta 'skąd się to wzięło' ... więc poprawną odpowiedzią będzie:
z rozważań tęgich głów o których 'szary Kowalski' nawet zapewne nie słyszał.
11 lis 21:30
chichi:
Chce Ci się pisać te żmudne dowody czy nie? Bo mnie się póki co nie chce..
11 lis 21:34
wredulus_pospolitus:
A w życiu ... dlatego napisałem: "tęgie głowy do tego doszły"

Chciałem mu na przykładzie z 21:15 spróbować wyjaśnić na jakiej zasadzie działa wzór na
prawdopodobieństwo sumy zbiorów, no ale on 'nie wie' więc ... cóż
11 lis 21:36
chichi:
Niech F będzie σ−ciałem, wówczas funkcję prawdopodobieństwa nazywamy dowolną funkcję
lP: F → lR spełniającą następujące aksjomaty:
(1) lP(A) ≥ 0 dla dowolnego A ∊ F
(2) lP(Ω) = 1
(3) Dla dowolnego ciągu wzajemnie wykluczających się zdarzeń A
1, A
2, ... ∊ F
(mianowicie A
i ∩ A
j = ∅) dla dowolnych i ≠ j)
lP(U
i=1∞A
i) = ∑
i=1∞lP(A
i)
Przy tak zdefiniowanej funkcji prawdopodobieństwa można zaczynać owe dowody, spróbujesz zrobić
coś sam, czy tylko interesuje Cię gotowiec?
11 lis 21:50
chichi:
@
wredulus−pospolitus zapomniałem o czymś, bo już senny jestem, ale chyba nie?
11 lis 21:51
Maciek: I co mam teraz zrobic
11 lis 22:41
chichi:
No jak co? Czekać na rozwiązania... głupie pytania zadajesz

Ja zdefiniowałem może @
wredulus−pospolitus pokusi się o dowody
11 lis 22:47
Maciek: Ja nie wiem jak to zacząć tu jest 7 wlasnsoci
12 lis 00:25