11 lis 19:31
wredulus_pospolitus:
1) Błąd przy podnoszeniu do kwadratu obu stron równania:
Prawa = (2 −
√...)
2 = 4 + (...)
2 −4
√...
2) Błąd −−− ponosisz później znowu do kwadratu i zapominasz o założeniach które wcześniej
trzeba było zrobić
miałaś y−1 =
√.... −−−> stąd wiemy, że y≥1

(chociaż samo równanie jest błędne, to
założenie musi być tutaj zrobione).
więc na pewno nie wychodzi y∊R
11 lis 21:21
wredulus_pospolitus:
Pierwsze podnoszenie do kwadratu także wymaga od Ciebie pewnych założeń, których nie robisz
11 lis 21:23
12 lis 11:34
anonim123: Dalej coś mi nie wychodzi
12 lis 12:26
wredulus_pospolitus:
niby tak ... kwestia założeń które diametralnie wpływają na ostateczną odpowiedź
12 lis 12:30
wredulus_pospolitus:
najpierw oszacujmy:
√x2 + (y+1)2 +
√x2 + (y−1)2 ≥
√x2 + (0+1)2 +
√x2 + (0−1)2 = 2
√x2+1
czyli: 2
√x2+1 ≤ 2 −−−> x
2+1 ≤ 1 −−−> x
2 ≤ 0 −−−> x = 0
co ułatwia nam zadanie:
√(y+1)2 +
√(y−1)2 = 2
|y+1| + |y−1| = 2 robisz graficznie bądź algebraicznie.
UWAGA

Skąd wiem, że to jest dobre oszacowanie − zastanów się nad tym przez moment
12 lis 12:35
anonim123: Bo jest wyrażenie do kwadratu i tam dodajemy lub odejmujemy jedynke i zawsze będzie
Większe od samych jedynek
12 lis 22:33