Dowód, wyrażenia algebraiczne, rozszerzenie, maturalna
no i pan Paweł: Wykaż, że prawdziwa jest równość:
| √ 36 − 24x + 4x2 + |x − 3| | | 28 + 24 | |
| = |
| |
| √ 9 − 6x + x2 | | 48*17 | |
Nie do końca wiem w którą stronę tutaj pójść, mam problem z modułami, które mi wszystko psują
jak się pojawiają

Jeśli dacie znać w którą stronę pójśc i czy da się nie rozbijać tego na moduły (albo jak
ogarnąć ten dowód z modułami

), to będę mega wdzięczny
11 lis 18:54
chichi:
√36−24x+4x2 = √(2x−6)2 = |2x−6| = 2|x−3|
√9−6x+x2 = √(x−3)2 = |x−3|
11 lis 18:57
chichi:
Dalej już chyba łatwo co?
11 lis 18:59
ite: Dla x=3 równość nie jest prawdziwa, dla x=0 też nie.
Pewnie było podane, dla jakiego x masz to wykazywać.
11 lis 19:00
chichi:
| | 1 | |
Ale cos Ci się tu chyba poprzestawiało bo RHS = 3, a LHS = |
| |
| | 3 | |
11 lis 19:02
chichi:
Wygląda na to jakbyś w którejś ze stron zamienił licznik z mianownikiem
11 lis 19:02
chichi:
| | 1 | |
Na odwrót LHS = 3, a RHS = |
| |
| | 3 | |
11 lis 19:05
no i pan Paweł: Tak, okazało się, że nauczyciel po prawej stronie mianownik z licznikiem pomylił, więc po
prawej stronie należy zamienić licznik z mianownikiem i wtedy wychodzi 3=3
12 lis 12:20