matematykaszkolna.pl
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji MW: Witam, mam wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji f(x) = |x|*e−|x−1|, konkretnie mam problem ze znalezieniem minimum lokalnego, z tego co sprawdzałem będzie ono w x = 0 Oto jak postępowałem: Ponieważ występują tu moduły, rozbiłem funkcję na tak jakby trzy przypadki:
 −xex−1 gdy x∊(−,0) I  

f(x) = xex−1 gdy x∊<0,1) II

xe1−x gdy x∊<1,) III 
Przypadku I i III nie będę już rozpisywał bo tam jak najbardziej wyszły mi odpowiednie wyniki, to jest maksimum lokalne w x = −1 oraz x = 1 Problem pojawia się w punkcie II: f(x) = xex−1 f'(x) = ex−1 + x*ex−1 = ex−1(1+x) f'(x) = 0 ⇔ x = −1 ∉ <0,1) No i tutaj się zatrzymałem bo teoretycznie rozpatrując przedział <0,1) powinienem wywnioskować, że w x = 0 jest minimum lokalne, ale tego nie widzę Proszę o pomoc w zrozumieniu gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu
11 lis 18:16
wredulus_pospolitus: 1) w x = −1 nie ma ekstremum 2) w x = 1 nie ma maksimum lokalnego 3) pochodna NIE JEST liczona w punktach x = 0 oraz x = 1 <−−− w tych punktach nie liczysz pochodnej dla funkcji f(x)
11 lis 18:30
wredulus_pospolitus: prosty przykład: f(x) = |x| <−−− wskaż mi w którym miejscu licząc pochodną wyjdzie Ci, że funkcja f(x) posiada minimum lokalne dla x = 0
11 lis 18:33
ICSP: Funkcja może mieć ekstremum tam gdzie jej pochodna nie istnieje. Minimum lokalne w x = 0 równe 0 oraz maksimum lokalne dla x = 1 równe 1
11 lis 18:44
MW: Zasugerowałem się odpowiedziami w photomath, w takim razie nie mam zielonego pojęcia jak zrobić to zadanie
11 lis 18:47
ite: dla x=−1 pochodna się zeruje, i jest zmiana znaku
11 lis 18:47
wredulus_pospolitus: cholera ... cały czas patrzyłem na inną funkcję (bez '−' w potędze )
11 lis 18:48
MW: Czyli jednak ma to maksimum lokalne w x = 1 ?
11 lis 18:49
wredulus_pospolitus: @MW 1) badasz pochodną w przedziałach: (−,0) , (0,1) , (1,+) i sprawdzasz czy w tych przedziałach są ekstrema funkcji 2) patrzysz na monotoniczność funkcji f(x) w okolicach x=0 oraz x=1 i na ich podstawie patrzysz czy w tych punktach będziesz miał ekstremum lokalne czy też nie.
11 lis 18:50