Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
MW: Witam, mam wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji f(x) = |x|*e
−|x−1|, konkretnie mam problem ze
znalezieniem minimum lokalnego, z tego co sprawdzałem będzie ono w x = 0
Oto jak postępowałem:
Ponieważ występują tu moduły, rozbiłem funkcję na tak jakby trzy przypadki:
| | ⎧ | −xex−1 gdy x∊(−∞,0) I | |
| | ⎜ | | |
| f(x) = | ⎨ | xex−1 gdy x∊<0,1) II |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | xe1−x gdy x∊<1,∞) III | |
Przypadku I i III nie będę już rozpisywał bo tam jak najbardziej wyszły mi odpowiednie wyniki,
to jest maksimum lokalne w x = −1 oraz x = 1
Problem pojawia się w punkcie II:
f(x) = xe
x−1
f'(x) = e
x−1 + x*e
x−1 = e
x−1(1+x)
f'(x) = 0 ⇔ x = −1 ∉ <0,1)
No i tutaj się zatrzymałem bo teoretycznie rozpatrując przedział <0,1) powinienem wywnioskować,
że w x = 0 jest minimum lokalne, ale tego nie widzę
Proszę o pomoc w zrozumieniu gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu
11 lis 18:16
wredulus_pospolitus:
1) w x = −1 nie ma ekstremum
2) w x = 1 nie ma maksimum lokalnego
3) pochodna NIE JEST liczona w punktach x = 0 oraz x = 1 <−−− w tych punktach nie liczysz
pochodnej dla funkcji f(x)
11 lis 18:30
wredulus_pospolitus:
prosty przykład:
f(x) = |x| <−−− wskaż mi w którym miejscu licząc pochodną wyjdzie Ci, że funkcja f(x)
posiada minimum lokalne dla x = 0
11 lis 18:33
ICSP: Funkcja może mieć ekstremum tam gdzie jej pochodna nie istnieje.
Minimum lokalne w x = 0 równe 0 oraz maksimum lokalne dla x = 1 równe 1
11 lis 18:44
MW: Zasugerowałem się odpowiedziami w photomath, w takim razie nie mam zielonego pojęcia jak zrobić
to zadanie
11 lis 18:47
ite: dla x=−1 pochodna się zeruje, i jest zmiana znaku
11 lis 18:47
wredulus_pospolitus:
cholera ... cały czas patrzyłem na inną funkcję (bez '−' w potędze

)
11 lis 18:48
MW: Czyli jednak ma to maksimum lokalne w x = 1 ?
11 lis 18:49
wredulus_pospolitus:
@MW
1) badasz pochodną w przedziałach: (−∞,0) , (0,1) , (1,+∞) i sprawdzasz czy w tych przedziałach
są ekstrema funkcji
2) patrzysz na monotoniczność funkcji f(x) w okolicach x=0 oraz x=1 i na ich podstawie patrzysz
czy w tych punktach będziesz miał ekstremum lokalne czy też nie.
11 lis 18:50