Sprawdzanie czy liczba jest potęgą liczby całkowitej
Mikołaj: Sprawdź, czy liczby 111, 1111 są potęgami liczb całkowitych.
Ktoś może pomóc wyjaśnić jak rozwiązać takie zadanie?
11 lis 14:35
I'm back:
Rozłóż liczby na czynniki pierwsze
11 lis 15:00
Mikołaj: I co dalej?
11 lis 15:44
wredulus_pospolitus:
rozłóż i napisz tutaj
11 lis 15:44
chichi:
A wykładnik ma być jaki, też calkowity?
11 lis 15:54
Mikołaj: 111=3*37
1111=11*101
11 lis 15:56
Mikołaj: I co mi to daje?
11 lis 16:20
Jolanta: 27 jest potęga liczby 3 o wykladnku 3 ,bo mozesz rozłozyc 27=3*3*3
144 jest potega liczby 12 o wykładniku 2 144=12*12
111 i 1111 nie mozesz rozłozyc tak aby liczby mnozone były takie same
11 lis 18:50
Jolanta: jezeli znasz wzory,w których wykłdniki sa ułamkami to mogłoby byc np 1232112
11 lis 18:59