dziedzina
uczeń: Witam, mam pytanie o dziedzinę pochodnej
f(x)=x−ln(x+1) D=(−1,+∞)
pochodna f'=1−1x+1 czy dziedzina pochodnej jest taka sama jak dziedzina funkcji?
11 lis 10:53
chichi:
Nie ma sensu mówić o pochodnej na przedziale, na którym nie jest zdefiniowana funkcja, bo tam
po prostu nie ma pochodnej
11 lis 11:20
uczeń: dzięki tak myślałem nabrałem pewności, że nie byłoby sensu
11 lis 11:28
Szkolniak: Jak to nie jest zdefiniowana funkcja na takim przedziale? A jaka jest dziedzina funkcji
f(x)=x−ln(x+1)?
11 lis 15:00
chichi:
Chyba nie rozumiesz o co chodzi xd
11 lis 15:42