prawdopodobieństwo warunkowe
Olek: W spiżarni było n butelek soku, w tym k butelek soku malinowego. Ktoś wypił jedną butelkę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęta teraz butelka będzie zawierała sok maliowy.
11 lis 09:28
Adamm:
Niech X − sok z pierwszej butelki, Y − sok z drugiej
P(Y = malinowy) =
P(Y = malinowy | X = malinowy)P(X = malinowy)+
+P(Y = malinowy | X = nie malinowy)P(X = nie malinowy)
Gdzie | oznacza prawdopodobieństwo warunkowe
11 lis 11:07
wredulus_pospolitus:
| | (n−k)*k + k*(k−1) | | k | |
P(A) = |
| = |
| |
| | n*(n−1) | | n | |
czyli −−− prawdopodobieństwo jest dokładnie takie samo, jak to że pierwsza butelka zawierała
sok malinowy.
@Olek − proponuję Ci się przez chwilę zastanowić się dlaczego (pomimo, że wyciągasz jako drugi
butelkę) masz nadal takie samo prawdopodobieństwo wyciągnięcia butelki z sokiem malinowym jak
pierwsze osoba.
Albo jak wolisz −−−− powiedzmy że mamy 10 osób, które jedna po drugiej wyciąga jedną butelkę
(nie pokazując innym jaką wyciągnęli) −−− dlaczego każda z tych osób ma dokładnie taką samą
| | k | |
szansę (równą |
| ) wyciągnięcia butelki z sokiem malinowym? |
| | n | |
(chociaż podejrzewam, że sposób w jaki napisałem to ułatwi Ci znacząco zrozumienie dlaczego tak
się dzieje)
11 lis 12:24
wredulus_pospolitus:
Tak wiem ... tytuł jest 'prawdopodobieństwo warunkowe' ... irytujące jest, że takie zadanie,
które można rozwiązać o wiele łatwiej i szybciej bez odwoływania się do wzoru, którego NIE
TRZEBA wykorzystywać (i to w większości zadań 'z prawdopodobieństwa warunkowego' jest on
zbyteczny).
11 lis 12:27
kerajs:

A może warunek dotyczy zabrania/zostawienia pustej butelki?
11 lis 14:13