trójkąt
Moto: Dany jest trójkąt ABC, w którym AB=1 oraz ∡ABC=120o. Punkt D leży na AC tak że CD=1 oraz
∡ABD=90o. Oblicz długość AD.
11 lis 07:53
oto:
|AD|= 3√2
11 lis 11:08
an:

Można otrzymać takie równanie
x
4+2x
3−2x−4=0
(x
3−2)(x+2)=0
x=
3√2
11 lis 15:56
oto:

W ΔABD : x
2=4k
2+1
Z podobieństwa ΔAFC i DEC z cechy (kkk)
| | 1 | | k | | 3 | |
|
| = |
| ⇒ 4k2= |
| |
| | x+1 | | √3/2 | | (x+1)2 | |
| | 3 | |
to x2−1= |
| ⇒ x4+2x3 −2x−4=0 |
| | (x+1)2 | |
(x
3−2)(x+2)=0
x= |AD|=
3√2
11 lis 18:11
chichi:
Ktoś tu rzuca słowa na wiatr
11 lis 18:29
oto:
Cierpliwości ... już niedługo naturalnie się "wykruszę" bo mam 75 lat

Ot to
11 lis 18:39
chichi:
Co jak co, ale nie mów tak nawet. Dużo zdrowia Ci życzę bez względu na wszystko
11 lis 18:40
Mila:
Zacznij pisać ze swoim nickiem− jest to marka na tym forum.
Obniżyć wrażliwość na na krytykę . Pozdrawiam
12 lis 16:02