Rozwiąż nierówność
Zzz: (x−1)√x+4 < 2−4x
10 lis 10:45
chichi:
Zzzz... Śpiący jesteś? Na czym utknąłeś kochany?
10 lis 11:59
Zzz: Raczej nie mam pomysłu na nick. Zrobiłem tylko założenie i nie mam pojęcia jak się za to
zabrać. No bo podniesienie do kwadratu obustronnie raczej nie wchodzi w grę bo nie mamy
pewności co do znaku po obu stronach ?
10 lis 12:14
chichi:
Podstawienie: u
2 = x+4 ⇒ x = u
2−4, wówczas nasza nierówność przyjmuje postać:
(u
2−5)|u| < 2−4(u
2−4)
(1
o) {u ≥ 0 ∧ (u
2−5)|u| < 2−4(u
2−4)} ⇒ (u
2−5)u < 2−4(u
2−4)
(2
o) {u < 0 ∧ (u
2−5)|u| < 2−4(u
2−4)} ⇒ (u
2−5)(−u) < 2−4(u
2−4)
No i teraz wystarczy w tym 'podłubać'
10 lis 12:44
Zzz: Teraz wszystko jasne bardzo sprytny parametr nie wpadłbym na to dzięki wielkie
10 lis 12:48
chichi:
Bywaj zdrów! Nie zapomnij powrócić do 'x' z 'u'
10 lis 12:59
Mila:

x≥−4 i (x−1)
√x+4<2−4x⇔
x
√x+4+4x<2+
√x+4⇔
x*(
√x+4+4)<2+
√x+4
1)
x∊<−4,0> ⇔L<P
2)
x>0
√x+4=t>0
x+4=t
2, x=t
2−4
(t
2−4)*(t+4)<t+2
(t−2)*(t+2)*(t+4)−(t+2)<0⇔(t+2)*[t
2+2t−9]<0
(t+2)*(t−(−1+
√10))*(t−(−1−
√10))<0 i t>0
t
1≈−4,2, t
2≈2,2⇔
0<t<−1+
√10⇔
√x+4>0 i
√x+4<−1+
√10
x+4>0 i x+4<1−2
√10+10
x>−4 i x<7−2
√10
x∊<−4,7−2
√10)
10 lis 16:39