Wykres funkcji
Kacper: Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x) − 2
10 lis 01:26
mat21:
jaka jest funkcja f(x) ?
10 lis 01:27
Kacper: a) znajdz wspolczynnik a we wzorze funkcji. wykładniczej f(x)=ax
do której wykresu należy punkt P (− 32 ; 2 √2 )
b) Oblicz brakujace współrzędne punktow B (−3; b) i C (c; 13 ) tak,
aby należały do wykresu funkcji.
c) naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x) − 2
d) dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości mniejsze od 12
10 lis 01:33
mat21:
Zdecyduj czy
C(c,13) czy C(c,1/3)
10 lis 01:38
Kacper: Przepraszam C (c; 132 )
10 lis 01:40
mat21:
10 lis 01:41
mat21:
B(−3,b) to b=(1/2)
−3 → b=8
| | 1 | |
C(c,1/32) to |
| =(1/2)c → c=5 |
| | 32 | |
f(x)<1/2
(1/2)
x<(1/2)
1 → x>1 ( zmiana zwrotu nierówności bo f(x) jest malejąca
10 lis 01:45
Kacper: W podpunkcie b) jak mogę wyznaczyć pkt. B i C?
10 lis 01:45
mat21:
Wszystko jasne?
to pora spać ........... Dobranoc
10 lis 01:49
Kacper: | 1 | |
| =(1/2)c jak liczymy to c że wyszło 5? |
| 32 | |
10 lis 01:51
mat21:
25=2*2*2*2*2=32
to (1/2)5= 1/32
10 lis 01:52
Kacper: Aaaa no tak
Już zmęczenie materiału

Dzięki wielkie wszystko jasne
10 lis 02:02
mat21:
10 lis 02:02