Wykaż następujące nierówności:
Skiper: Wykaż następujące nierówności:
Ogólnie wszystko przerzuciłem na 1 stronę i policzyłem pochodne a następnie minimum i maximum
wyszło mi że:
pochodna to:
2/x−1/x
2−1
czyli po uproszczeniu
−x+2x−1 gdzie miejsce zerowe to 1 i jest to minimum lokalne więc przez to że z założenia x>1
cała nierówność jest wykazana.
Czy takie rozwiązanie jest ok ?
9 lis 18:55
wredulus_pospolitus:
wow wow wow
| | 2 | | 1 | |
jak z |
| − |
| − 1 (i przemnożeniu przez x 2) wychodzi − x + 2x − 1  |
| | x | | x2 | |
9 lis 19:17
wredulus_pospolitus:
druga sprawa
f'(x) = −(x−1)
2
to NIE OZNACZA, że x = 1 masz minimum lokalne
9 lis 19:35
Skiper: −x
2 oczywiście, błąd przy wpisywaniu
9 lis 19:35
Skiper: Faktycznie, czyli tutaj o co będzie chodzić ?
9 lis 19:37
wredulus_pospolitus:
w x = 1 będzie punkt przegięcia

istotne natomiast (z pochodnej) jest to, że dla x>1 f↘
dokładasz do tego: f(1) = 0
i na podstawie tych dwóch rzeczy piszesz wniosek, że nierówność jest spełniona dla x>1
9 lis 19:37
Skiper: Aaaa ok, czyli jeszcze raz:
wystarczy że tak jak napisałeś z pochodnej wynika że f. maleje dla x>1 i f(1)=0 co sprawia że
nierówność będzie spełniona dla wartości x>1
Tak ?
9 lis 19:41
wredulus_pospolitus:
tak
bo nierówność jest spełniona gdy f(x) < 0
9 lis 19:59
Skiper: Teraz zrozumiałem, dziękuję za pomoc
9 lis 20:04