Wartość wyrażenia (p{3}-p{6})^2 jest równa:
x: Wartość wyrażenia (√3−√6)2 jest równa:
A. −3 B. 9−6√2 C. −3−3√2 D. 3
Wychodzi mi 9−3√2. Co robię źle?
9 lis 18:39
ICSP: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
Zgaduję, że gubisz czerwoną dwójkę.
9 lis 18:42
Andzia: Jest tu wzór skróconego mnożenia: (a−b)2=a2−2ab+b2, zatem u nas za a możemy przyjąć √3, a
za b √6 więc
√32−2√3*√6+√62=3−2√18+6=3−2√9*2+6=9−6√2
9 lis 18:43
Jolanta: (a−b)2=a2−2ab+b2
√32−2*√3*√6+√62
9 lis 18:44
x: "3−2√9*2+6=9−6{2}"
Zrozumiałem o co chodzi. Samo √9*2 wynosi 3√2. Zapomniałem o pomnożeniu przez dwójkę przed
pierwiastkiem. 2*3√2=6√2. Teraz wszystko jasne. Dzięki za pomoc.
9 lis 18:49
Min. Edukacji: B
9 lis 19:53