Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych
Sentino: Ile jest wszystkich dodatnich liczb czterocyfrowych parzystych, złożonych z cyfr 1,2,3,4,5,6
8 lis 20:48
wredulus_pospolitus:
cyfry mogą się powtarzać
8 lis 20:53
Sentino: Nie mogą
8 lis 20:55
wredulus_pospolitus:
Metoda 1:
krok 1: wybieramy ostatnią cyfrę (co by liczba była parzysta): 3 możliwości
krok 2: wybieramy kolejną cyfrę: 5 możliwości
krok 3: kolejną wybieramy: 4 możliwości
krok 4: wybieramy ostatnią cyfrę: 3 możliwości
stąd mamy: 3*5*4*3 = ...
Metoda 2:
Zauważamy, że mamy tyle samo cyfr parzystych co nieparzystych. zauważamy że nie mamy także
cyfry 0 w zestawieniu. Wnioskujemy z tego, że z wszystkich możliwych liczb czterocyfrowych
DOKŁADNIE połowa będzie parzysta i połowa będzie nieparzysta
| | 1 | |
Stąd: |
| *6*5*4*3 = 3*5*4*3 = .... czyli to samo co w metodzie 1 |
| | 2 | |
8 lis 21:01