Granice
anton: Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach wyznacz granice
n√12+23+34+...+nn+1
| | 1 | | 2 | |
próbowałem z lewej strony ciąg |
| + |
| +... ale nic z tego nie wyszło i nie wiem |
| | n+1 | | n+1 | |
dlaczego
8 lis 20:40
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 2 | | n | | n | | n | | n | |
| + |
| + ... + |
| ≤ |
| + ... + |
| = n* |
| < n |
| 2 | | 3 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| 1 | | 2 | | n | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + ... + |
| ≥ |
| + ... + |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | n+1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i po sprawie
8 lis 20:56
wredulus_pospolitus:
w 999/1000 przypadków w tego typu zadaniach szacujesz przez najmniejsze i największe wyrażenie
tej sumy
8 lis 20:57
anton: | | n2 | |
ale granica z pierwiastek n−stopnia z |
| ≠ 1(tyle jest w odp) |
| | n+1 | |
8 lis 21:19
I'm back: Anton ile wynosi lim
n√n
8 lis 21:21
8 lis 21:22
anton: 1?
8 lis 21:23
I'm back:
Nooo tak
8 lis 21:41
anton: ile wynosi taka granica?
8 lis 21:50
I'm back:
Nieistnieje
8 lis 21:52
I'm back:
Przecież te n można skrócić i masz standarowe lim (−1)n a to jest szandaroey przykład ciągu
który nie posiada granicy
8 lis 21:54
anton: ok, dzięki, czyli cokolwiekn nie posiada granicy?
8 lis 21:56
I'm back:
Nieee bo lim (1/2)n = 0
8 lis 21:58
anton: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ostatnie pytanie, czy lim − |
| + |
| = − |
| ? |
| | 2 | | n+2 | | 2 | |
n→
∞
8 lis 22:44
wredulus_pospolitus:
da
8 lis 22:52