Trójkąty - zadanie optymalizacyjne
Andzia: Zbadaj, który z trójkątów o danym boku a i obwodzie 2p ma największe pole? Wyznacz pole tego
trójkąta.
8 lis 18:37
wredulus_pospolitus:
a jest jakaś relacja pomiędzy 'a' i '2p'
8 lis 18:50
wredulus_pospolitus:
| | a | |
odpowiedź: będzie to trójkąt równoramienny o podstawie 'a' i boku 'p − |
| ' |
| | 2 | |
8 lis 18:51
wredulus_pospolitus:
lub trójkąt równoramienny o podstawie '2p − 2a' i ramieniu 'a' ... musisz sprawdzić który
(kiedy) będzie miał większe pole
8 lis 18:53
Andzia: Czy trzeba w jakiś sposób udowodnić że są 2 opcje do wyboru i te trójkąty mogą być tylko
równoramienne? Jeśli tak mógłbyś naprowadzić w jaki sposób?
8 lis 19:39
Andzia: Oraz czy według tego co napisałeś, że będą to takie trójkąty o takich bokach, to w jaki sposób
mam pójść dalej? Bo policzyłam z twierdzenia Pitagorasa h dla pierwszego trójkąta i wynosi ona
√p(p−a), a dla drugiego √p(2a−p). Mogłabym z tego policzyć pole, ale czy to na pewno w tą
stronę? Przerażają mnie trochę te pierwiastki..
8 lis 19:41
Szkolniak: Można coś próbować ze wzoru Herona, ale trochę liczenia jest także pewnie jest szybszy sposób

P − pole trójkąta
a,b,c − długości boków trójkąta
p − obwód trójkąta (a+b+c=2p → c=2p−a−b)
(1) ze wzoru Herona: P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
(2) tworzymy funkcję P(b): P(b)=
√p(p−a)(p−b)(a+b−p)
P(b)=
√(ap−p2)b2+(a2p+2p3−3ap2)b+2ap3−a2p2−p4
(3) P'(b)=0 ⇔
| | 2(ap−p2)b+a2p+2p3−3ap2 | |
⇔ |
| =0 ⇔ |
| | 2√(ap−p2)b2+(a2p+2p3−3ap2)b+2ap3−a2p2−p4 | |
⇔ 2(p−a)b=−3ap+2p
2+a
2 ⇔
Pomyślę nad innym i jak coś to napiszę
8 lis 20:15
wredulus_pospolitus:
1) wykazanie, że to musi być trójkąt równoramienny:
możemy posłużyć się swoją wiedzą na temat planimetrii. Wiemy bokiem, czym jest ELIPSA.
Elipsa to zbiór punktów których suma odległości do dwóch stałych punktów (wierzchołki podstawy)
jest stała
8 lis 20:52
wredulus_pospolitus:
2) skoro wiemy, że jest to trójkąt równoramienny, to mamy dwie opcje:
a) 'a' jest podstawą
b) 'a' jest ramieniem
8 lis 21:06