matematykaszkolna.pl
Trójkąty - zadanie optymalizacyjne Andzia: Zbadaj, który z trójkątów o danym boku a i obwodzie 2p ma największe pole? Wyznacz pole tego trójkąta.
8 lis 18:37
wredulus_pospolitus: a jest jakaś relacja pomiędzy 'a' i '2p'
8 lis 18:50
wredulus_pospolitus:
 a 
odpowiedź: będzie to trójkąt równoramienny o podstawie 'a' i boku 'p −

'
 2 
8 lis 18:51
wredulus_pospolitus: lub trójkąt równoramienny o podstawie '2p − 2a' i ramieniu 'a' ... musisz sprawdzić który (kiedy) będzie miał większe pole
8 lis 18:53
Andzia: Czy trzeba w jakiś sposób udowodnić że są 2 opcje do wyboru i te trójkąty mogą być tylko równoramienne? Jeśli tak mógłbyś naprowadzić w jaki sposób?
8 lis 19:39
Andzia: Oraz czy według tego co napisałeś, że będą to takie trójkąty o takich bokach, to w jaki sposób mam pójść dalej? Bo policzyłam z twierdzenia Pitagorasa h dla pierwszego trójkąta i wynosi ona p(p−a), a dla drugiego p(2a−p). Mogłabym z tego policzyć pole, ale czy to na pewno w tą stronę? Przerażają mnie trochę te pierwiastki..
8 lis 19:41
Szkolniak: Można coś próbować ze wzoru Herona, ale trochę liczenia jest także pewnie jest szybszy sposób emotka P − pole trójkąta a,b,c − długości boków trójkąta p − obwód trójkąta (a+b+c=2p → c=2p−a−b) (1) ze wzoru Herona: P=p(p−a)(p−b)(p−c) (2) tworzymy funkcję P(b): P(b)=p(p−a)(p−b)(a+b−p) P(b)=(ap−p2)b2+(a2p+2p3−3ap2)b+2ap3−a2p2−p4 (3) P'(b)=0 ⇔
 2(ap−p2)b+a2p+2p3−3ap2 

=0 ⇔
 2(ap−p2)b2+(a2p+2p3−3ap2)b+2ap3−a2p2−p4 
⇔ 2(p−a)b=−3ap+2p2+a2
 a 
⇔ b=p−

2 
Pomyślę nad innym i jak coś to napiszę
8 lis 20:15
wredulus_pospolitus: 1) wykazanie, że to musi być trójkąt równoramienny: możemy posłużyć się swoją wiedzą na temat planimetrii. Wiemy bokiem, czym jest ELIPSA. Elipsa to zbiór punktów których suma odległości do dwóch stałych punktów (wierzchołki podstawy) jest stała
8 lis 20:52
wredulus_pospolitus: 2) skoro wiemy, że jest to trójkąt równoramienny, to mamy dwie opcje: a) 'a' jest podstawą b) 'a' jest ramieniem
8 lis 21:06