Ciągi problem
pr713: Mam takie pytanie odnośnie zadania.
| | (n+1)(n+2) | |
W poleceniu mamy podany wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu, Sn = |
| |
| | 2 | |
I chcąc wyznaczyć ogólny wyraz ciągu czyli korzystając z a
n = S
n − S
n−1 wychodzi a
n = n+1
zgodnie z odpowiedzią w zbiorze dla n > 1 ( tutaj > 1 bo nie może być S
1−1 = S
0 tak? )
I teraz dlaczego jak chcę obliczyć a
1 to podstawiając do wzoru z polecenia
S
1 = a
1 =... Wychodzi a
1 = 3 ( zgodnie z odpowiedzią w zbiorze ), a tutaj dla wzoru a
n
wychodzi 2? I trzeba jakby podstawić za
n w indeksie "a" liczbę 1 a po prawej > 1 czyli 2? I wtedy wyjdzie a
1 = 2+1 = 3?
Lecz dla np a
5 już wszystko się zgadza.
Analogicznie jak się wyznaczy ten wzór na n−ty wyraz to próbując wyznaczyć z powrotem
| | (a1 + an )*n | | (3 + n+1)*n | | n²+4n | |
wzór na Sn otrzymujemy zły wzór, Sn = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli inny niż ten w poleceniu do zadania
7 lis 20:12
ICSP: bo wzór
a
n = S
n − S
n−1
jest prawdziwy tylko jeśli S
0 = 0
W przeciwnym wypadku należy stosować wzór:
| | ⎧ | Sn − Sn−1 dla n > 1 | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | S1 dla n = 1 | |
7 lis 20:15
Mila:
Podaj dokładnie treść zadania.
7 lis 20:16
chichi:
a
n = n + 2, dlaczego stosujesz wzór do sumy ciągu arytmetycznego, podane jest jaki to ciąg?
7 lis 20:16
chichi:
Przyćmiło mnie, ze wzoru na n−ty wyraz ciągu rozpoznajemy, że jest on arytmetyczny
7 lis 20:19
pr713: iCSP to wiem,
Miła "Suma n początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (an) wyraża się wzorem Sn = ( już nie
będę przepisywał)
Oblicz
a) a1
b) a5
Następnie podaj wzór na an
Chichi właśnie to zadanie jest w temacie "Suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego" więc
może być ale nie musi?,
Więc to mnie chyba trochę zmyliło
Aczkolwiek ta zależność Sn − Sn−1 jest dla dowolnego ciągu, prawda?
I wtedy wychodzi an = n+1 i tak mi wyszło z tej zależności i tak jest w odpowiedziach w
zbiorze lecz dla n > 1
Więc chcąc obliczyć a1 oprócz podstawiania n = 1 do wzoru na sumę Sn
nie da się tego inaczej zrobić?
Tzn chcąc obliczyć a1 można tylko tak zrobić ale dla np a2, a5 itd można już podstawić
do wzoru an = n+1? ( Bo wtedy dany wyraz ma jakby numer większy od 1, tzn 2,3,4,5... → an dla
n > 1 )
Bo dla innego podpunktu zadania, żeby obliczyć a5 odpowiedź to a5 = 6 i wychodzi tak
zarówno podstawiając do wzoru na Sn oraz do an
7 lis 20:30
chichi:
Napisalem Ci, że z S
n+1−S
n wychodzi, że a
n = n+2, a nie a
n = n+1
7 lis 20:35
pr713: ICSP odnośnie twojej wiadomości to nie rozumiem po co ten wstęp że wzór jest prawdziwy tylko
gdy
S0 = 0 i że "w przeciwnym wypadku"...
Przecież S0 musi być = 0 więc po co napisałeś że w przeciwnym wypadku...
przecież to jest tak jak napisałeś tylko dla a1 tzn a1 = S1 − S1−1 = S1 − S0 = S1
7 lis 20:35
pr713: @chichi
Ale dla S
n − S
n−1 wychodzi n+1, sprawdź
7 lis 20:36
chichi:
A bo Ty masz Sn−Sn−1
7 lis 20:37
ICSP: Sprawdziłeś w ogóle ile u Ciebie wynosi S0 ?
7 lis 20:37
pr713: No bo tak jest zawsze dla sumy, bez sensu jest pisanie Sumy n+1 wyrazów... Skoro jest ich n
7 lis 20:38
pr713: No S0 = 3/2
7 lis 20:39
pr713: Czyli jednak nie 0
7 lis 20:39
pr713: No to w takim razie nie rozumiem tego, bo a1 = S1 − S0 = S1 gdy S0 = 0
7 lis 20:40
chichi:
No to spójrz do polecenia i się określ w końcu, bo jeśli jest nieskończony, to wyrazów nie jest
'n'
7 lis 20:41
pr713: Ale tutaj S0 ≠ 0 więc co to oznacza bo już nie rozumiem
7 lis 20:41
pr713: No dobra, tak, ale też nie ma ich n+1
7 lis 20:41
pr713: Więc już nie rozumiem o co Ci chodzi, bo Sn − Sn−1 = n+1 a Tobie n+2, tylko że u Ciebie
n+2 = an+1 więc
an = (n−1)+2 = n+1 ...
7 lis 20:43
chichi:
Ja nie mówię, że jest ich jest n+1, ale mogę badać taką sumę
7 lis 20:43
pr713: Więc mamy to samo i teraz pomóżcie z moim pytaniem o 20:30 bo już nie rozumiem
7 lis 20:44
pr713: To dlaczego skoro an = n+1 to nie możemy obliczyć stąd a1 bo wyjdzie źle i pomóż z tym co
ICSP pisał i się nie śmiej xD
7 lis 20:45
pr713: Bo z jego wiadomości o 20:15 no to ten wzór w klamrze dla n = 1 i n > 1 jest właśnie dla S0 =
0
7 lis 20:45
pr713: Więc w jaki inny sposób mam wyznaczyć an
7 lis 20:46
chichi:
Może błędu należy szukać gdzie indziej, wypisz S
1, S
2, S
3, S
4 korzystając ze wzoru podanego
w poleceniu i zobacz czy przypadkiem nie psuje się tam 'arytmetyczność' tego ciągu
7 lis 20:50
Mila:
No źle napisałam

a
n=3 dla n=1
a
n=n+1 dla n≥2
Masz taki ciąg:
3,3,4,5,6,
a
2−a
1=0
a
3−a
2=1
7 lis 20:56
pr713: Mila ja nie mam badać czy ciąg jest arytmetyczny, tylko po prostu wyznaczyć a1 i an
7 lis 20:57
pr713: To zadanie jest w temacie związanym z ciągiem arytmetycznym ale ten ciąg nie jest arytmetyczny
7 lis 20:57
pr713: Więc możemy zastosować wzór na an = Sn − Sn−1
I tak jak ICSP napisał ten wzór można rozpisać na
n > 1 i n = 1
Lecz nie rozumiem o co mu chodziło z tym że wzór an = Sn − Sn−1 jest prawdziwy
jeśli S0 = 0 w przeciwnym przypadku trzeba to rozpisać skoro zawsze się tak rozpisuje, prawda?
I co miał na myśli żeby obliczyć S0 skoro z polecenia wzór Sn jest prawdziwy dla n∊N+ więc n
≥ 1
Zatem S0 nie istnieje i podstawianie n = 0 nic nam nie mówi
7 lis 21:00
Mila:
To ma być tak jak 20:56.
Pokazałam, że nie jest to c.a, tego nie musisz pisać, to dla Twojej wiadomości, gdyby było
pytanie ,
czy ten c. jest arytmetyczny.
7 lis 21:02
pr713: I chodzi mi o to, dlaczego skoro ten wzór na an jest prawdziwy dla dowolnego ciągu
to tutaj wychodzi an = n+1 i tak jest w odpowiedziach w zbiorze i dlaczego akurat dla
n > 1? Dlatego że w tym wzorze po rozpisaniu an = Sn − Sn−1 dla n > 1 tak?
I z tego powodu nie możemy obliczyć a1 podstawiając tutaj za n = 1, tzn do wzoru an = n+1
tylko możemy wyznaczyć wyraz pierwszy podstawiając n = 1 do wzoru na sumę z treści zadania,
tak?
7 lis 21:04
pr713: Teraz mi się odświeżyło i nie widziałem twojej wiadomości, więc dobrze napisałem? Bo o tym
samym napisaliśmy
7 lis 21:05
pr713: Że wzór jest prawdziwy tylko dla n > 1 albo jak kto woli ≥ 2 więc tym wzorem możemy obliczyć
wyrazy od drugiego natomiast pierwszy tylko ze wzoru na sumę z treści zadania?
7 lis 21:06
pr713: I dokładnie o tym pisałem o 20:30 w połowie postu tylko że chichi naspamił i nie przeczyta ze
zrozumieniem żeby zrozumieć co mam na myśli
7 lis 21:08
pr713: Ps: bo właśnie to że a1 = 3 obliczylaś ze wzoru z polecenia zadania a resztę można już z an
pisząc w poście o 20:56
7 lis 21:09
Mila:
S
1=a
1=3 z S
n
a
2=3 wg wyznaczonego wzoru
S
2=a
1+a
2=3+3=6
| | 2+1)*(2+2 | |
S2= |
| =6 zgodność ze wzorem na Sn |
| | 2 | |
7 lis 21:09
pr713: O zgodność ze wzorem na an chyba Ci chodziło
7 lis 21:11
Mila:
Tak, odnośnie 21:09
7 lis 21:11
pr713: Nie czekaj, po prostu podstawiłaś n = 2 więc nie rozumiem o jaką zgodność Ci chodzi
7 lis 21:12
pr713: Dobra, mi się odświeża z opóźnieniem
7 lis 21:12
pr713: Czyli odnośnie moich postów od 21:04 mamy to samo na myśli?
7 lis 21:12
pr713: Chce się tylko upewnić...
7 lis 21:13
Mila:
Tak.
7 lis 21:14
Mila:
Pisz następne zadania, w przypadku wątpliwości.
7 lis 21:15
pr713: I jeszcze napisalabyś parę słów odnośnie postu ICSP z 20:15 i mojego z 21:00? Bo nie rozumiem
co
on miał na myśli że jest to prawdziwe dla S0 = 0 a w przeciwnym przypadku trzeba rozpisać
skoro zawsze się tak rozpisuje
I dlaczego chciał obliczyć S0 skoro jest to trochę nielogiczne że względu na n ≥ 1
7 lis 21:15
pr713: @Mila dziękuję bardzo za pomoc
7 lis 21:15
pr713: Jedyna co jest życzliwa a nie jak Chichi... Może to jego charakter a nie chęć dogryzania
zamiast pomocy drugiej osobie...
7 lis 21:17
Mila:
Myślał, że jesteś na studiach, tam oblicza się S0, a0 w niektórych zadaniach.
7 lis 21:17
Mila:
chichi ma dużo wiadomości i pomaga skrótami myślowymi.
Przyzwyczaisz się do jego stylu za jakiś czas. Ja go rozumiem
7 lis 21:19
ICSP: " ICSP odnośnie twojej wiadomości to nie rozumiem po co ten wstęp że wzór jest prawdziwy tylko
gdy
S0 = 0 i że "w przeciwnym wypadku"...
Przecież S0 musi być = 0 więc po co napisałeś że w przeciwnym wypadku...
przecież to jest tak jak napisałeś tylko dla a1 tzn a1 = S1 − S1−1 = S1 − S0 = S1
"
Po to miałeś liczyć S0 aby zobaczyć, że w twoim przypadku jest właśnie różne od 0.
Dlatego musisz użyć wzoru z klamrą.
Jednak sam problem już udało Ci się zauważyć:
a1 = S1 − S0
nie jest poprawnie zdefiniowane poprzez brak zdefiniowania S0 (Sn definiujemy dla n ≥ 1).
Czyli tak właściwie to zawsze powinno się liczyć osobno a1 a następnie korzystać z wzoru
an = Sn − Sn−1
jednak z pewnych powodów (prawdopodobnie lenistwo) korzystamy z wzoru:
an = Sn − Sn−1
i ten mały problem z błędnym zdefiniowaniem a1 pomijamy dając zazwyczaj przykłady gdy S0 = 0.
7 lis 21:45
pr713: Mila rozumiem

ICSP dzięki za potwierdzenie mojego toku rozumowania

czyli S
0 = 0 jest wtedy gdy ciąg jest
arytmetyczny ( i tak jak napisałeś zazwyczaj
daje się przykłady gdzie S
0 = 0 np przy zadaniach z dowodem żeby wykazać że ciąg jest
arytmetyczny ), bo wtedy już jak wyznaczymy z tej zależności a
n
to "n" nie jest > 1 tylko ≥ 1, bo potem obliczając a
1 poprzez podstawienie do wzoru na sumę n
= 1 oraz do wzoru
na a
n który wyznaczyliśmy z tej zależności S
n − S
n−1 wyjdzie nam to samo, a nie tak jak w
przypadku tego zadania o którym tyle pisaliśmy

, tak?
7 lis 22:25
pr713: Bo w takich zadaniach gdzie jest dobrane S0 = 0, gdy już wyznaczymy an to korzystamy z
twierdzenia
an+1 − an i określamy znak dla n ≥ 1 ( dla ciągu arytmetycznego musi być constans ) a dla
takiego jak
w tym zadaniu musielibyśmy przyjąć dla tego zapisu an+1 − an że n > 1 lub inaczej jako ≥ 2
i sprawdzić osobno co jest dla n = 1
7 lis 22:28