7 lis 19:09
anonim123: To na razie mam dobrze?
7 lis 19:33
I'm back:
| | | | | | | |
Krok który robisz czyli przejście z | na | + | |
| | | | |
Mozesz wykonać DOPIERO po 'wyjeciu z sumy' alementu dla k=0 i k=n
| | | | | |
W przeciwnym razie masz w sumie coś takiego jak | = | dla k=0 <−− nie wiesz co |
| | | |
to jest
| | | |
Jak również masz | dla k=n <−− i to też nie wiesz co to jest |
| | |
7 lis 19:45
anonim123: Co oznaczało to co napisałeś przed i to też nie wiesz co to jest?
7 lis 19:53
I'm back: Keee
7 lis 20:03
anonim123: | | | |
nie rozumiem o co ci chodziło jak pisałeś jak również masz | itd. |
| | |
7 lis 20:04
wredulus_pospolitus:
| | | |
chodzi oto że masz: ∑k=0 n+1 | ... |
| | |
| | | | | |
i taka suma ma sens bo mamy dwumian od | (dla k=0) aż do | (dla k=n+1) |
| | | |
ale Ty zapisujesz to stosując wzór w następujący sposób:
| | | | | | | |
∑k=0 n+1 | = ∑k=0 n+1 ( | + | ) |
| | | | |
| | | | | |
czyli ∑k=0 n+1 ( | + ∑k=0 n+1 | |
| | | |
i teraz jak byś rozpisała kolejne elementy tych sum, to w pierwszej sumie dostajesz (po
| | | |
podstawieniu k=0) | <−−− Ty nie wiesz ile jest równe takie wyrażenie |
| | |
| | | |
natomiast w drugiej sumie podstawiając k=n+1 otrzymujesz | i to też nie wiesz co to |
| | |
jest
dlatego powinnaś 'wyjąć' element sumy dla k=0 oraz dla k=n+1:
bo teraz możesz zastosować ten wzór.
Tak tak ... Ty w dowodzie masz jeszcze coś poza tym dwumianem w sumie ... i to też wyciągasz
... ale problem dotyczy właśnie konkretnie dwumianu.
7 lis 20:19
wredulus_pospolitus:
Czy teraz rozumiesz o co mi chodziło
7 lis 20:22
anonim123: Rozumiem. Dziękuję 😏
7 lis 20:39