granice całkowania
Damian#UDM:

Wyznacz granice całkowania dla obszaru:
x
2+y
2−4x+6y−60=0
(x−2)
2+(y+3)
2=73
S(2,−3) R=
√73
Jak wyznaczyć granicę dla takiego obszaru? Proszę o pomoc
7 lis 13:40
Damian#UDM: Współrzędne biegunowe na pewno trzeba użyć.
Jak okrąg ma środek w punkcie (0,0) to wszystko wiem.
Jak okrąg jest w całości nad osią Ox to też wiem, jak jest w całości pod osią Ox to też
rozumiem.
Ale jak jest tak przesunięty to jak trzeba wyznaczyć granicę całkowania? Proszę o pomoc
7 lis 13:42
kerajs:
Zwykłe współrzędne:
2−√73≤x2+√73 ⋀ −3−√73−(x−2)2≤y≤ −3+√73−(x−2)2
Można użyć biegunowych:
x=2+ r cos α ⋀ y=−3+r sin α
a wtedy 0≤r≤√73 ⋀ 0≤α≤2π
7 lis 14:19
Damian#UDM: SUper! tak to działa, bardzo dziękuję
7 lis 14:53