marek: witam, dlaczego na tej stronie: https://matematykaszkolna.pl/strona/1396.html
czasami widzimy we wspolczynnikach 0 a czasem nie?
prosze o pomoc
21 lis 15:45
marek: Chodzi mi konkretniej, ze np jest taki wielomian:
W(x)=x3(do potęgi 3) -2x +1
i odp do tego:
W(x) jest wielomianem stopnia 3 o wspólczynnikach 1,0,-2,1.
dlaczego nie jedynie 1,-2 i 1 tylko jeszcze 0?
prosze o pomoc
21 lis 16:02
karloz: generalnie wielomian stopnia n opisywany jest przez współczynniki i potęgi x czyli masz :
W(x) = A*x
n + B*x
n-1 + C*x
n-2 + ... + R*x
1 + Q*x
0
zbiór współczynników to (A,B,C,...,R,Q) - nie sugeruj się, że tutaj jest tylko do Q.
współczynników może być o wiele więcej - maksymalnie n
wracając do Twojego pytania wielomian W(x) = x
3 - 2*x + 1 można zapisać jako W(x) =
1*x
3 + 0*x
2 -2*x + 1 co daje nam zbiór współczynników (1, 0, -2, +1)
teraz już rozumiesz?
21 lis 16:15
marek:
dzięki za odpowiedź, niestety wciąż nie rozumiem do końca na czym to polega.
dlaczego trzeba to tam wpisywać? nie można tego po prostu pominąć?
np mając do dyspozycji ten wielomian: W(x)=x3-2x+1
mógłbym dopisać to 0*x2 na końcu czyli: W(x)=x3-2x+1+0*x2
i podać współczynniki 1,-2,1,0?
21 lis 16:30
b.: a jak wtedy odróżnisz wielomian
W(x) = x3-2x+1+0*x2
o współczynnikach wg Ciebie 1,-2,1,0
od wielomianu np.
P(x) = x3-2x2+x+0
o współczynnikach 1,-2,1,0 ?
jeśli znamy ciąg współczynników, to znamy wielomian, ale pod warunkiem,
że wypisujemy współczynniki po kolei nie pomijając zerowych
[no i pod warunkiem, że mamy ustaloną kolejność wypisywania -- tutaj poczynając
od tego przy najwyższej potędze x]
(w zasadzie wielomian często definiuje się jako odpowiedni ciąg współczynników, ale to
inna historia, zob. np. Wielomiany w dowolnych pierścieniach w wikipedii)
21 lis 16:41
marek: już teraz sam nie wiem. czyli rozumiem ze to 0 we współczynnikach można zupełnie pominąć
bo go tam w praktyce nie ma?
posłużę się tutaj przykładem kolegi Karloza:
"W(x) = x
3 - 2*x + 1 można zapisać jako W(x) =
1*x
3 + 0*x
2 -2*x + 1"
zgodnie z tym co napisał "b." nie odróżnimy wielomianu 1*x
3 + 0*x
2 -2*x + 1 od
wielomianu 1*x
3 + 0 -2*x + 1
czyli o wielomianie W(x)=x
3-2x+1 mogę powiedzieć że jest to wielomian 3 stopnia o
współczynnikach 1,2 i 1. Zgadza się?
21 lis 16:48
b.: nie, napisałem, jak by było, gdyby przyjąć Twoją propozycję

-- wtedy by były kłopoty

(napisałem o ,,współczynnikach wg Ciebie''

)
> czyli o wielomianie W(x)=x
3-2x+1 mogę powiedzieć że jest to
> wielomian 3 stopnia o współczynnikach 1,2 i 1. Zgadza się
nie, on ma współczynniki 1,0,-2,1
21 lis 18:13