oblicz pochodną funkcji
Mess: Oblicz pochodną funkcji f(x)=(sin
√|x|)
2. Rozbiłem na funkcję w klamerce i obliczyłem
pochodne dla x>0 i x<0, a dla x=0 z definicji policzyłem i wyszło 1. Czy to koniec zadania?
Jak zinterpretować moje wyniki? Nie za bardzo wiem co dokładnie policzyłem
6 lis 20:07
Modus: Akurat w zerze to ta funkcja nie jest różniczkowalna (zalecam policzyć pochodne jednostronne z
definicji).
6 lis 20:51
Mess: Policzyłem z def: granice x→0 (f(x)−f(xo))/(x−x0) czyli lim f(x)/x = (sin√|x|)2/x =
(sin√|x|)2/√x√x = [(sin√|x|)/√x] 2 = 12 = 1
6 lis 21:53
Mess: woops, tam bez modułów
6 lis 21:54
Mess: i jak licze prawostronne i lewostronne to również wychodzi 1, chyba że przy tej lewostronnej
√−x*
√−x to nie jest x, tylko −x
6 lis 21:56
Modus: To będzie −x, ponieważ wyrażenie √−x w liczbach rzeczywistych istnieje tylko dla x ≤ 0 :
√−x * √−x=√(−x)2=|−x|=−x
Jest tak dlatego, że nie zmieniamy znaku modułu ze względu na to, że −x ≥ 0.
6 lis 22:09
ICSP: | f(x) − f(0) | | sin2(√|x|) | | sin2(√|x|) | |
| = |
| = sgn(x) * |
| = |
| x−0 | | x | | |x| | |
| | sin(√|x|) | |
= sgn(x) * [ |
| ]2 ≈ sgn(x) gdy x ≈ 0 |
| | √|x| | |
zatem funkcja nie jest różniczkowalna w zerze.
P.S
x to nie jest to samo co
√x *
√x.
6 lis 22:11
Mess: Aha, czyli tak jak podejrzewałem, czyli wtedy granica ((sin√−x)2)/x = −
((sin√−x)2)/√−x√−x = −1?
6 lis 22:13
Modus: Pochodna lewostronna powinna wyjść −1, a prawostronna 1.
6 lis 22:15