Oblicz granicę ciągu
Karol: Oblicz granicę ciągu:
an=n√1+12+13+...+1n
6 lis 16:43
ICSP: 1 ≤ an ≤ n√n → 1
z twierdzenia o trzech ciągach lim an = 1
6 lis 17:04
Mila:
ICSP widziałeś jakieś wpisy kerajsa po których mógłby być zbanowany?
Ma znowu pretensje, że usunięto mu wpisy i zbanowano.
Rzako zaglądam ostatnio i na krótko więc nic nie widziałam
6 lis 17:10
ICSP: Ja ostatnio byłem 5 dni temu, więc też nie widziałem żadnych wpisów.
6 lis 17:24
Karol: Czy n√n nie jest symbolem nieoznaczonym ∞0 ?
6 lis 17:41
ICSP: Jest.
6 lis 17:52
Karol: To jak stwierdzamy, że n√n jest zbiezne do 1?
6 lis 18:40
6 lis 18:43
ICSP: To raczej powszechnie używany wzór który jest przyjmowany trochę jak pewnik.
Dowód powinieneś mieć na wykładzie.
| | √n+√n+1+...+1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1≤n√n=n√√n*√n ≤ |
| = 1+ |
| − |
| ≤ 1 + |
| → 1 |
| | n | | √n | | n | | √n | |
Zatem z twierdzenia o trzech ciągach:
n√n → 1
6 lis 18:46