Czy mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku
Cyz: 1+log1/2 sinx+ log21/2sinx +log31/2sinx+….≤2
6 lis 12:51
Kacper:
Pytanie 1.
Kiedy taka suma będzie istnieć?
6 lis 13:13
Cyz: Kiedy Q<1
6 lis 13:24
Cyz: I sinx>0
6 lis 13:25
Cyz: *|q|<1
6 lis 13:27
Cyz: I nie wiem jak obliczyć
Log1/2sinx<1
Log1/2sinx>−1
6 lis 13:37
Cyz: Wychodzi mi, ze x€(−7/6 π +2kπ , π/6 +2kπ) , K€c
6 lis 13:44
Cyz: I później robię 1/ 1 −q ≤2
6 lis 13:45
Szkolniak: Lewa strona nierówności jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n). Suma ta istnieje
wtedy, gdy |q|<1, gdzie q=log
1/2(sin(x)), (a
1=1).
Zatem lewa strona jest postaci:
| | a1 | | 1 | |
1+log1/2(sin(x))+log1/22(sin(x))+...= |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−log1/2(sin(x)) | |
Do tego dochodzi warunek wynikający z logarytmu, tzn. sin(x)>0
Stąd nasze warunki wyznaczające dziedzinę nierówności to:
sin(x)>0 ∧ |log
1/2(sin(x))|<1
Zajmę się tylko druga z nierówności
|log
1/2(sin(x))|<1
log
1/2(sin(x))>−1 ∧ log
1/2(sin(x))<1
−log
2sin(x)>−1 ∧ −log
2sin(x)<1
log
2sin(x)<1 ∧ log
2sin(x)>−1
| | 1 | |
log2sin(x)<log22 ∧ log2sin(x)>log2( |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wychodzi ze dziedzina to zbiór rozwiązań nierówności sin(x)> |
| , spróbujesz dalej sam? |
| | 2 | |
6 lis 14:00
Cyz: Czyli dziedzina to x€(π/6 +2kπ, 5/6π+2kπ)?
6 lis 14:13
Cyz: I wychodzi mi ze sinx ≥√2/2
I sinx≤1/2
6 lis 14:19
Cyz: Wiec jak miałam dziedzinę ≥1/2 to biore pod uwagę tylko ten pierwszy sinx?
6 lis 14:22
Szkolniak: | | 1 | | √2 | |
Tak, odpowiedzią będzie część wspólna obu nierówności: sin(x)> |
| ∧ sin(x)≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 15:58