Monotoniczność ciągu
pr123: Prosiłbym o jakiś komentarz odnośnie tego:
Tak się zastanawiam, bo dla dowolnego ciągu o wyrazach dodatnich jest twierdzenie, że
| an+1 | |
| gdy jest np > 1 to ciąg jest rosnący, albo < 1 to ciąg malejący itd. I takie |
| an | |
twierdzenie
pojawia się dla dowolnych ciągów, tzn arytmetycznych i geometrycznych oraz innych w podręczniku
Pazdro. (1)
Tak samo z a
n+1 − a
n, gdy jest = 0, > 0 itd. (2)
No i po wzięciu w szkole kolejno ciągu arytmetycznego
czyli zależność a
n+1 − a
n oraz geometrycznego ( zależność (1), czyli iloraz wyrazu
następnego i poprzedniego)
to dla ciągu geometrycznego działa to też przecież dla wyrazów ujemnych itd. więc zaczęło mnie
to zastanawiać
dlaczego w podręczniku w pierwszych tematach podali to twierdzenie ( jeszcze przed poznaniem
ciągów geometrycznych ) że działa to tylko dla ciągów o wyrazach dodatnich ( skoro to jest tak
naprawdę to samo twierdzenie), bo analogicznie
| | an+1 | |
możemy to twierdzenie napisać dla wyrazów ujemnych, np |
| gdy jest > 1, to ciąg |
| | an | |
jest malejący etc. ( Tylko znak < zamieniamy na > )
tak samo z tym (2) a
n+1 − a
n, najpierw braliśmy czy jest = 0, > 0 itd a potem to jest
tak naprawdę
zależność z ciągów arytmetycznych bo r = a
n+1 − a
n ) i na podstawie różnicy r określa się
monotoniczność ciągu (arytmetycznego gdy różnica nie ma "n" ), więc nie rozumiem dlaczego nie
podali tego twierdzenia
też dla wyrazów ujemnych?
Bo tym właśnie twierdzeniem (1) dla dowolnych ciągów, gdy nie wiemy czy jest arytmetyczny,
geometryczny czy ani taki ani taki
to najlepiej się bada monotoniczność dla wyrazu ogólnego a
n z liczbami do potęgi np "n−1", bo
| | an+1 | |
korzystając z |
| bo wtedy dla np an = 2(n−1) ładnie się odejmuje potęgi. → wg |
| | an | |
twierdzenia w książce dla tylko dodatnich wyrazów ale co jeśli
wzór ogólny byłby równy a
n = −2
(n−1)? Wtedy niby nie możemy skorzystać z z tego twierdzenia
(1) a korzystanie w takim przypadku z twierdzenia (2), to wtedy możemy
wyciągnąć np 2
n przed nawias i w nawiasie by zostało 2
n (2¹−1) = 2
n i dużo nam to nie
pomaga, nie pozbędziemy się n, tak
jak w (1) wzorze, otrzymalibyśmy po prostu "2"
a wg mnie można to analogicznie właśnie robić tylko dla ciągów z wyrazami ujemnymi.
wredulus_pospolitus:
| | an+1 | |
1) Ponieważ: ( Tylko znak < zamieniamy na > ) <−−− czyli twierdzenie |
| > 1 |
| | an | |
NIE JEST prawdziwe dla a
n+1 < 0 i a
n < 0

2) Jeżeli masz ciąg a
n = −2
n−1 to a
n+1 − a
n = −2
n − (−2
n−1) = 2
n−1*(−2 + 1)
=
−2
n−1 i jak to 'nie pomaga' ? Co mnie obchodzi, że jest nadal 'n' ? Wiemy, że
2
n−1 > 0 dla dowolnego 'n' ... związku z tym tamta różnica jest <0 ... wniosek i po sprawie