badanie monotoniczności ciągu
raf: Mam zbadać monotoniczność ciągu, niby wiem jak to zrobić jednak wyniki mi wychodzą błędne
| | 3n2+11n+5 | |
więc an+1 to będzie |
| |
| | n2+2n+2 | |
| | −5n2+7n+11 | |
po zrobieniu an+1 − an otrzymuję |
| |
| | n4+2n3 +3n2+2n+2 | |
Czy tutaj coś po prostu źle mnożę

?
6 lis 09:28
raf: Jeszcze mam 3 przypadki, ale przypadkiem wcisnąłem wyślij

j) a
n = n
2−n
więc a
n+1 = (n+1)
2 −n = n
2+n +1
tutaj ciąg według odpowiedzi powinien być malejący, jednak nawet gdy podstawie liczby np 2 i 4
to otrzymam liczby odpowiednio 2 i 12. więc ten ciąg rośnie
6 lis 09:32
raf: A z tangesami i cosinusami to w ogóle nie mogę sobie poradzić....
6 lis 09:33
kerajs:
c) d) nie jest monotoniczny
j) jest rosnący
e) jest malejący
******************************************************************************
PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem
informacji: kto, ZA CO i na jak długo go
ukarał.
PATOLOGIĄ jest usuwanie postów zgodnych z netykietą.
6 lis 09:59