liczą deltę wychodzi mi -23
anka: 6x2−x=0
6x2−x+1=0
obliczajac deltę
delta=(−1)24x6x1
delta=1−24=−23
czy dobrze obliczam
pierwiastej z −23 czy jest to możliwe
5 lis 11:05
anka: poprawka
delta = (−1)−4x6x1
delta 1−24=23
5 lis 11:08
chichi:
Δ < 0 → brak rozwiązań
5 lis 11:09
chichi:
| | 1 | | 23 | | 23 | |
6x2−x+1 = 6(x− |
| )2 + |
| ≥ |
| |
| | 12 | | 24 | | 24 | |
5 lis 11:12
anka: dzięki ale prosze wytłumacz skąd wzięło sie (x−1/12) 2
5 lis 11:24
chichi:
| | 1 | | 1 | | 23 | | 1 | | 23 | |
6x2−x+1 = 6(x2− |
| x+ |
| )+ |
| = 6(x− |
| )2+ |
| |
| | 6 | | 144 | | 24 | | 12 | | 24 | |
5 lis 11:30