Trygonometria, rozwiąż równanie
pawel2493: trygonometria
| | π | | 1 | |
Rozwiąż równanie: cos4x + cos4(x − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mam problemy z rozwiązaniem tego zadania i znalezienia odpowiedzi we wszystkich możliwych
źródłach, proszę o pomoc.
4 lis 20:21
wredulus_pospolitus:
1) zauważmy, że:
cos(x−π/2) = cos(π/2−x) = sin(x)
więc
cos
4x + cos
4(x−π/2) = cos
4x + sin
4x = (sin
2x + cos
2x)
2 − 2sin
2xcos
2x =
| | 1 | |
= 1 − |
| (sin(2x))2 = 1/2 −−−−> sin(2x) = ± 1 |
| | 2 | |
4 lis 20:29
pawel2493: Skąd się wzięło "− 2sin2xcos2x"?
4 lis 20:35
Szkolniak: cos4x+sin4x=
=(cos4x+sin4x+2sin2cos2x)−2sin2xcos2x=
=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x
4 lis 20:42