(n+1)! | ||
Zbadaj monotoniczność ciągu an = | . | |
n+5 |
an+1 | an+1 | |||
Wziąłem | . Po wszystkich przekształceniach wyszło mi | = ... = | ||
an | an |
n2+7n+10 | ||
. | ||
n+6 |
an+1 | ||
Czyli licznik jest większy od zera i mianownik jest większy od zera zatem | > 0. | |
an |
an+1 | ||
I co z tego, że | > 0 ![]() | |
an |
an+1 | ||
Istotne jest czy | > 1 czy też nie | |
an |
an+1 − an | n2 + 6n + 4 | ||
> 0 −−−> | > 0 i wnioskujemy z tego, że ![]() | ||
an | n+6 |
n2+7n+10 | an+1 | |||
No ale to wtedy | > 1, czyli | > 1 ⇒ an+1 > an a więc ciąg | ||
n+6 | an |
an+1 | ||
no i właśnie dlatego masz sprawdzić czy (i kiedy) zachodzi: | > 1 | |
an |
n2+7n +10 | n2 + 7n + 6 | (n+1)(n+6) | |||
> | = | = n+1 > 1 dla n ≥ 1. | |||
n+6 | n+6 | n+6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |