1) zauważamy, że czerwony bok jest przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych 1,1.
Stąd jego długość to √2
2) zauważamy, że odcinek (0,0) − (1,4) jest dzielony przez kolejne równolegle do siebie odcinki
... związku z tym każdy z tych odcinków jest sobie równy
| 1 | √17 | |||
3) Stąd zielony = | √42 + 12 = | |||
| 5 | 5 |
| 1 | √13 | |||
4) Oraz fioletowy = | √32 + 22 = | |||
| 5 | 5 |
| 4 | 4√2 | |||
niebieski = | czerwony = | |||
| 5 | 5 |
| 5√2 | ||
|BC|=a=√2 |AF=h= | ||
| 2 |
| 1 | ||
P(ABC)=P= | ah =5/2 | |
| 2 |
| 9 | ||
ΔADE∼ΔABC w skali k=4/5 to S= | P | |
| 25 |
| 9 | 5 | |||
S= | * | |||
| 25 | 2 |