Oblicz
Ola: Oblicz:
cos2 165 stopni − cos2 105 stopni
2 lis 22:13
Mila:
Wzór skróconego mnożenia zastosuj.
2 lis 22:44
chichi:
| | x | | 1+cos(x) | |
Skorzystajmy z tego, że cos2( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+cos(330o) | | 1+cos(210o) | |
cos2(165o) − cos2(105o) = |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | |
2 lis 22:46
mat:
cos165o=−cos15o
cos105o=sin15o
W= cos215o−sin215o= cos30o=√3/2
cos2α−sin2α= cos(2α)
2 lis 23:46
mat:
oczywiście miało być
cos105o= − sin15o
2 lis 23:48
Mariusz:
Zanim nie zobaczyłem wpisu mata to właśnie w ten sposób co on to liczyłem
3 lis 04:45