Dwumian Newtona
Szkolniak: | | 2 | |
W rozwinięciu dwumianowym wyrażenia (x5− |
| )12 znaleźć współczynnik przy x20. |
| | x3 | |
Prosiłbym o sprawdzenie poprawności rozwiązania, bo mam wątpliwości..
| | 2 | | | | −2 | |
(x5− |
| )12=∑k=012 | (x5)12−k( |
| )k= |
| | x3 | | | x3 | |
Szukamy wartości 'k': 60−8k=20 ⇔ k=5
| | | |
Współczynnik równy jest: | (−2)5, czy jest dobrze? |
| | |
2 lis 21:31
Mila:
Dobrze.
2 lis 21:42
Szkolniak: Dziękuję Mila!
2 lis 21:44
Mila:
Dla Szkolniaka i maturzystów.
W trójkącie ABC na boku BC leży punkt M, na boku AC leży punkt N,
a odcinki AM i BN przecinają się w punkcie P.
Mając dane stosunki BM: MC=m i AN: NC=n obliczyć stosunki AP: PM i BP: PN.
3 lis 22:37
chichi:
Ciekawi mnie, który maturzysta rozwiąże to zadanie. Zapewne żaden, choć chciałbym aby
rozwiązali je wszyscy. Ja wstawię rozwiązanie jak nikt się nie zainteresuje
3 lis 23:03
Mila:
chichi Na razie nie wstawiaj, nawet wiem z czego skorzystasz.
3 lis 23:06
chichi:
@
Mila tak poczekam do jutra wieczora, o ile nie wyprzedzi mnie @
Eta pod innym nickiem
3 lis 23:10
mat:
4 lis 20:22
Mila:
mat− zgadza się. Z czego skorzystałeś?
4 lis 22:08
mat:

mw,w,nv,v,s −− pola odpowiednich trójkątów
[w+(m+1)v]n=nw+s ⇒ s=(m+1)vn
| | v | | (n+1)m | |
oraz [(n+1)w+v]m=mv+(m+1)vn ⇒ |
| = |
| |
| | w | | (m+1)n | |
to
♣♣♣♣♣♣♣♣♣
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
i
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
4 lis 23:39
Mila:
Dziękuje.
Ja:
I sposób− 2 razy tw. Menelausa.
II sposób− Ceve i pola.
5 lis 16:23
mat:
5 lis 17:55