Wartość oczekiwana
Pr713: X jest zmienną z rozkładu normalnego N(2,4). Oblicz wartość oczekiwaną zmiennej Y = 3X + 2.
Tak douczam się ze statystyki i tutaj 2 to jest wartość oczekiwana i nie wiem co dalej...
Jakby ktoś mógł to rozpisać byłbym wdzięczny, zaciekawił mnie ten temat.
I póki co zrozumiałem że jeśli mamy zmienne z rozkładu i prawdopodobieństwa to po prostu
liczymy to
jako xi * p ale nie za bardzo rozumiem jak to zrobić w tym zadaniu.
2 lis 16:50
Pr713: Jest to przykładowe zadania z jakiejś strony ale bez rozwiązania więc pewnie jest bardzo proste
2 lis 17:05
2 lis 19:03
2 lis 20:46
Pr713: Dzięki wielkie, póki co jestem w 3 liceum więc nie będę rozszerzał wiadomości z całkami ( mimo
że orientuję się w nich trochę ) i rozkładem ciągłym
ale i tak dzięki za pomoc
2 lis 21:07
Pr713: A jeszcze jedno, bo w poleceniu jest wspomniane "oblicz wartość oczekiwaną zmiennej" i tutaj
chodzi też o X tak?
Czyli tutaj Y = 3X +2 mam po prostu potraktować jako funkcję np f(x) = 3x+2, tak jak
to zrobiłeś i stąd obliczyłeś wartość oczekiwaną jako E(fx)) = E(3x+2) ..., Tak?
2 lis 21:15
Pr713: A dobra wiem, po prostu EY = E(3X+2) bo zmienną jest Y
2 lis 21:23
Pr713: Zamykam temat
2 lis 21:23
Mila:
1)
Rozkład normalny zmiennej X − N(m,δ) albo czasem podają N(m,δ2)
δ− odchylenie standardowe, δ2 wariancja.
Masz podany rozkład normalny N(2,4) zmiennej X.
EX=m, m=2, czyli EX=2
2)
Z własności wiadomo, że :
E(3X+2) =E(3X)+2=3EX+2=3*2+2
2 lis 21:25
Mila:
Na razie zajmij się rozkładem dyskretnym.
2 lis 21:26
chichi:
Natomiast ja bym radził zająć się solidnym przygotowaniem do matury, na to przyjdzie czas
2 lis 21:30
Mila:
2 lis 21:35