Dowody zbiory
BaronPW: Udowodnij że A − (B − C) = (A − B) ∪ (A ∩ C)
∀x ∊ A ⋀ x ∊ B − C ⇒ x ∊ A ⋀ (x ∉ B ⋀ x ∊ C) ⇒ x ∊ A − B ⋀ x ∊ A ∩ C ⇒ x ∊ (A − B) ∩ ( A ∩ C)
∀x ∊ A−B ⋁ x ∊ A ∩ C ⇒ (x ∊ A ⋀ x ∉ B) ⋁ (x ∊ A ⋀ x ∊ C) ⇒ x ∊ A − B ⋁ x ∊ C ⇒ x ∊ (A − B) ⋁ C
Co robię źle?
2 lis 15:32
janek191:
Źle od początku
2 lis 15:42
BaronPW: Czy mógłbyś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź?
2 lis 15:45
janek191:
Początek:
x∊ A ∧ x ∉ ( B − c)
2 lis 15:49
BaronPW: błąd przy pisaniu ale resztę robię dla x∊ A ∧ x ∉ ( B − C)
2 lis 15:52
wredulus_pospolitus:
zapis x∉ B−C NIE JEST równoznaczny z zapisem x∉B ∧ x∊C bo może też być x∊B ∧ x∊C
2 lis 16:09
BaronPW: czy x ∉ A − B ⇒ x ∉ A ∨ x ∊ B?
2 lis 16:11
wredulus_pospolitus:
z tym się zgodzić mogę
2 lis 16:21
BaronPW: Udało mi się udowodnić w pierwszą stronę ale nie wiem co z drugą
2 lis 16:22
chichi:
A \ (B \ C) = (A \ B) ∪ (A ∩ C)
Niech x ∊ P będzie dowolne, wówczas:
x ∊ P ↔ x ∊ (A \ B) ∪ (A ∩ C)
↔ x ∊ A \ B ∨ x ∊ A ∩ C
↔ (x ∊ A ∧ ¬x ∊ B) ∨ (x ∊ A ∧ x ∊ C)
↔ x ∊ A ∧ (¬x ∊ B ∨ x ∊ C)
↔ x ∊ A ∧ ¬(x ∊ B ∧ ¬x ∊ C)
↔ x ∊ A ∧ ¬x ∊ B \ C
↔ x ∊ A \ (B \ C)
↔ x ∊ L
Z dowolności 'x' mamy, że zachodzi równość A \ (B \ C) = (A \ B) ∪ (A ∩ C) □
2 lis 18:04
chichi:
Kto Cię uczył pokazywania tego w ten sposób?
Ja wychodzę z dowolnego 'x' należącego do 'P' i pokazuje, że należy on również do 'L'
zachowując przy tym ciąg równoważnych przekształceń, wówczas mam, że:
∀x[(x ∊ P ↔ x ∊ L) → L = P] − poczytaj o zasadzie oraz aksjomacie ekstensjonalności
2 lis 18:13