Wyznacz ekstrema funkcji: f(x)=U{x^3}{(x-1)^2}
anonim_123: Wyznacz ekstrema funkcji:
2 lis 09:38
wredulus_pospolitus:
no dobrze
f'(x) = ...

f'(x) = 0 −−> x = ...

'krotność' miejsc miejsc zerowych
2 lis 10:35
anonim_123: Pokminiłem trochę i chyba rozwiązałem całe zadanie:
Dziedzina: x≠1
miejsca zerowe pochodnej wyszły mi 0 i 3
po zrobieniu tabelki wyszło mi że 3 jest minimum
2 lis 10:38
anonim_123: Jest ok ?
2 lis 10:38
chichi:
Tak, minimum lokalne dla x = 3
2 lis 10:46
anonim_123: A moglibyście jeszcze pomóc z takim zadaniem:
wyznacz ekstrema funkcji;
2 lis 10:48
anonim_123: Wszystko po e jest w potędze jak coś.
Policzyłem pochodną i wyszło mi;
| | −1 | | −1 | | 1 | |
f'(x)=e( |
| ) + x*e( |
| )* |
| |
| | x+2 | | x+2 | | (x+2)2 | |
2 lis 10:50
anonim_123: I teraz nie mam pojęcia jak policzyć miejsca zerowe i co robić dalej
2 lis 10:50
chichi:
No jak to jak? Podziel stronami przez e
−1/(x+2) ≠ 0 i zostanie Ci proste równanie
2 lis 10:58
anonim_123: Aaaaa faktycznie, wyszło że −4 to min a −1 to max, wynik jest dobry ?
2 lis 11:03
chichi:
Tak dla x = −4 − minimum lokalne, zaś dla x = −1 − maximum lokalne
2 lis 11:05
anonim_123: Aha tak, oczywiście że tak. Głupie błąd przy przepisywaniu
2 lis 11:13
anonim_123: Dzięki za pomoc
2 lis 11:14
anonim_123: Jeszcze mam 1 problem XD
Przykład: ln
2|x|−2ln|x|
| | x | |
f'(x)= e(x*ln|x|) *ln|x|+ |
| |
| | |x| | |
cały nawias po e jest potęgą
2 lis 11:33
anonim_123: Wróć, przykład to f(x)=|x|
x
2 lis 11:34
I'm back:
|x|x = e(ln(|x|x)) = ex*ln|x| i z tej postaci licz pochodna
2 lis 12:12
tommy_7: Pochodna już policzyłem, tylko jak miejsca zerowe ogarnąć?
2 lis 13:09
I'm back:
To napisz co wyszło.
Pamiętaj że ecos tam > 0
2 lis 13:25
tommy_7: Jest wyżej napisane, post z 11:33 pisze f'(x)...
2 lis 13:35
I'm back:
Jak już to ln|x| + x/|x| winno być w nawiasie

Druga sprawa − − czemu nie uwzględniasz w tym pochodnej wewnętrznej z |x|
2 lis 13:58
I'm back:
(ln|x|)' =
| ⎧ | 1/|x| dla x>0 | |
| ⎩ | 1/|x|*(−1) dla x<0 |
|
2 lis 14:00
tommy_7: Czyli pochodna z |x| to będzie − 1?
2 lis 14:44
chichi:
Nie rozumiem po co ten podział na x > 0 oraz x < 0, skoro ostatecznie pozostał tam ten moduł
2 lis 14:47
Mila:
f(x)=|x|
x, x≠0
f(x)=(x
2)
(x/2)
f(x)=e
ln(x2)(x/2)
f'(x)=e
ln(x2)(x/2)*((x/2)ln(x
2))'=
| | 1 | | x | | 2x | |
=(x2)(x/2)*( |
| *lnx2+ |
| * |
| ) |
| | 2 | | 2 | | x2 | |
lnx
2=−2
lnx
2=lne
−2
| | 1 | | 1 | |
f(− |
| )=( |
| )−1/e=e(1/e) |
| | e | | e | |
ustal, gdzie min, a gdzie max.
2 lis 22:41