rownanie
reiner: (√3+2√2)x+(√3−2√2)x=6
da się to jakoś łatwo rozwiązać analitycznie?
1 lis 22:33
ICSP: Po podstawieniu
t = (
√3 + 2√2)
x , t > 0
równanie przyjmie postać:
co po prostych przekształceniach prowadzi do równania kwadratowego.
1 lis 22:35
1 lis 22:36
kerajs:
Ups. w mianowniku zamiast minusa miał być plus.
1 lis 22:37
reiner: na to nie wpadłem

jedynie przekształciłem równanie do postaci (1+
√2)
x+(−1+
√2)
x=6 mając
nadzieję, że coś z tego wyjdzie
1 lis 22:40
reiner: dzięki
1 lis 22:40