Wyprowadzić wzór funkcji odwrotnej i narysować obie w jednym układzie.
student123: f(x)=x
2−2x+2 dla x≤1
Wedlug mnie to jest tak:
f(x)=(x−1)
2+1
f
−1(x)=−
√x−1+1
Tylko nie mam pojęcia jak to teraz narysowac
1 lis 22:29
kerajs:
Funkcja i funkcja do niej odwrotna są symetryczne wzglądem prostej y=x.
1 lis 22:34
kerajs:
Połówkę paraboli chyba potrafisz machnąć?
1 lis 22:35
student123: tylko wlasnie chodzi mi o to ze dziedzina jest ustalona x≤1, to sie tyczy tez funkcji odwrotnej
? Bo wtedy by wychodzilo na to ze nie da sie jej narysowac. Dobrze mysle ?
1 lis 22:49
janek191:
2 lis 08:44