Udowodnij, że zbiór jest ograniczony
J: Udowodnij, że zbiór A={(1 + 1/n)n: n∊N} jest ograniczony.
Na początku próbowałem wstawiać różne liczby i wiem, że infA=2 i potrafię pokazać to z
definicji. Gorzej jest z supremum, podejrzewam, że będzie równe 3, ale tego już nie umiem
pokazać bez wstawiania liczb. Chyba w ogóle nie muszę wskazywać konkretnych kresów, tylko
wystarczy pokazać, że istnieją − ale jak to zrobić?
Wiem, że:
supB=b ⇔ ∀x∊B x≤b ∧ ∀ε>0 ∃x0∊B: x0≥b−ε
infB=b ⇔ ∀x∊B x≥b ∧ ∀ε>0 ∃x0∊B: x0≤b+ε
1 lis 21:19
I'm back:
Zauważ że lim (1+ 1/n)n = e
1 lis 21:28
ABC: Nawet nie musi tego zauważać , niech rozpisze wzór dwumianowy Newtona i oszacuje
1 lis 21:36
ICSP: Ewentualnie można skorzystać z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną
1 lis 22:17