Indukcja matematyczna
Ja: Jak dowieść tego indukcyjnie?
Dochodzę do
I nie wiem co dalej
1 lis 20:14
kerajs:
Nikt nie wie skoro lewa strona ostatniego równania jest błędna. Coś gdzieś zsoliłeś.
1 lis 22:20
Mariusz:
"Nikt nie wie "
Bo tutaj nie lubią indukcji i dlatego nie odpowiadają
Jedyna czego tutaj brak to indeksów przy tej sumie ale
to można by częściowo zwalić na brak porządnego texa
1 lis 22:45
kerajs:
No pewnie że nikt nie wie, skoro błąd jest gdzieś w obliczeniach autora tematu (ponieważ lewa
strona ostatniego równania nie może takiej postaci).
*****************************************************************************
PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem
informacji: kto, ZA CO i na jak długo go ukarał.
PATOLOGIĄ jest usuwanie postów zgodnych z netykietą.
6 lis 10:15
wredulus_pospolitus:
1) n = 1
2) n = k
3) n = k+1
| | | | | |
= 1+ 1+ ∑k=1 n | + ∑k=1 n | = |
| | | |
// j = k−1 w pierwszej sumie //
| | | | | |
= 1+ 1+ ∑j=0 n−1 | + ∑k=1 n | = |
| | | |
| | | | | |
// wrzucamy '1' do sum jako | do pierwszej oraz | do drugiej // |
| | | |
| | | | | |
= ∑j=0 n | + ∑k=0 n | = // z (2) // = 2n + 2n = 2n+1 |
| | | |
c.n.w.
6 lis 10:36
wredulus_pospolitus:
poprawka do indeksowania:
(1) w = 1
(2) w = n
(3) w = n+1
6 lis 10:42
wredulus_pospolitus:
Bo tak jak w oryginale napisałem to średnio dobrze wygląda

... a wynikało to z pośpiechu
6 lis 10:43