Dzielenie wielomianu z parametrem
Student: Proszę o pomoc, jedyne zadanie z którym nie mogę się uporać.
Liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x) = x4 + ax3 −9x2 + bx + 12. Wyznacz
wspólne czynniki a i b oraz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
Byłbym wdzięczny za pełne rozwiązanie. Zazwyczaj łatwiej było mi dzielić schematem Hornera,
lecz tutaj pojawia się dwukrotny pierwiastek wielomianu i Horner nie wchodzi w grę. Mam lekkie
problemy z dzieleniem wielomianu z parametrem, więc prosiłbym o pełne rozwiązanie.
Z góry dziękuję!
1 lis 19:50
wredulus_pospolitus:
wiemy zatem, że wielomian w(x) można zapisać w postaci:
W(x) = (x+2)2+(x2 + cx + d)
wymnażasz ... przyrównujesz współczynniki i wyliczasz niewiadome.
Będziesz miał 4 równania (dla x3 , x2, x , i wyraz wolny) i masz 4 niewiadome.
Do dzieła
1 lis 19:59
chichi:
W'(x) = 4x
3+3ax
2−18x+b
{W(−2) = 0
{W'(−2) = 0
Wystarczy rozwiązać taki układ równań
1 lis 20:02
chichi:
I mamy tylko 2 niewiadome tym sposobem, zamiast 4
1 lis 20:06
Student: @wredulus pospolitus czy ty zastosowałeś wzory Viet'a w wielomianach ?
1 lis 20:08
chichi:
To co napisał @
wredulus−pospolitus to nie jest prawda. Jego wielomian jest trójmianem
kwadratowym, a my mamy otrzymać wielomian stopnia 4
1 lis 20:10
Student: chichi moge zastosować to dwa razy dla −2 ? Czym jest W'
1 lis 20:12
chichi:
Pochodna funkcji W, powinno wyjsc, że a = 0 i b = − 4
1 lis 20:17
Student: Jeśli wykonam taki układ równań to wyjdzie mi:
{−8a−2b=8 /: (−1)
{−8a−2b=8
{8a+2b=−8
{−8a−2b=8
i w tym momencie mi się wszystko zeruje
1 lis 20:17
chichi:
Napisalem Ci o
20:02 czym jest W'(x), raz podstawiasz do wzoru funkcji, raz do wzoru
pochodnej i rozwiązujesz ten układ równań
1 lis 20:19
Student: Niestety nie miałem jeszcze pochodnych, ale dziękuję za pomoc
1 lis 20:20
chichi:
{−8a−2b−8 = 0
{12a+b+4 = 0
Rozwiąż ten układ
1 lis 20:21
Student: Tylko musiałbym wiedzieć skąd to się wzięło, jutro na sprawdzianie nie będe w stanie zastosować
pochodnych
1 lis 20:24
Mila:
Wredulus napisał znak (+) zamiast (*)
Lepiej z zastosowaniem pochodnej.
1 lis 20:26
mat:
W(x)=(x−1)(x−3)(x+2)2 =x4−9x2−4x+12
a=0 b= −4
1 lis 20:26
chichi:
No rozumiem, jeśli nie miałeś pochodnej jeszcze, to zrób sposobem zaproponowanym przez
@
wredulus−pospolitus z tym, że powinnobyć tak: W(x) = (x+2)
2(x
2+cx+d)
1 lis 20:28
I'm back:
Faktycznie. Trochę się spieszyłem i kliknąłem nie to co chciałem klilnac
1 lis 20:43
Student: Dziękuje wszystkim, udało się rozwiązać sposobem z (x+2)2 * (x2+cx+d)
a=0 i b= −4
1 lis 20:50
Mila:
x4 + ax3 −9x2 + bx + 12=(x2+4x+4)*(x2+cx+d)
po wymnożeniu z prawej otrzymasz wyraz wolny 4d.
4d=12 stąd d=3
Zadanie uprości się
P=(x2+4x+4)*(x2+cx+3)=
=x4+cx3+3x2+ 4x3+4cx2+12x+4x2+4cx+12=
=x4+x3*(c+4)+x2*(3+4c+4)+x*(12+4c)+12
c+4=a
4c+7=−9 stąd c=−4 ⇒a=0
12+4c=b stąd b=12−16=−4
gotowe
1 lis 20:53