Rownanie prostej rownoleglej
Zuzia: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A (−2;1) i równoległej do prostej o
rownaniu:
A. y= −3x+5
B. −x −3y +4=0
C. y=7
D. x =4
A i B zrobiłam. Wyszło mi
A. Y= −3x −5
B. Y= −13x + 13
Proszę o pomoc tylko z C i D, bo jestem debilem
1 lis 17:25
ICSP:
C) y = 1
D) x = −2
1 lis 17:29
chichi:
(c) prosta o równaniu y=7, to 'pozioma prosta' zatem prostopadła do niej będzie 'prosta
pionowa' zatem szukana prosta to x=−2, bo musi przechodzić przez punkt A
1 lis 17:30
chichi:
A one miały być równolegle nie prostopadle, to tak jak napisał @
ICSP, ale analogicznie
równoległa do poziomej bedzie pozioma, a do pionowej − pionowa
1 lis 17:31
Mila:

C sama narysuj, aby zrozumieć.
1 lis 17:47