1 lis 17:22
1 lis 17:31
anonim123: Ostatnia linijka na pewno jest źle
1 lis 17:32
anonim123: Może ktoś podać odpowiedź a ja to przeanalizuje
1 lis 18:22
wredulus_pospolitus:
wybacz ... ale co Ty w ogóle tutaj wypisujesz
1 lis 18:42
anonim123: Dowodu nie umiem przeprowadzić to były właśnie moje nieudolne próby😏
1 lis 19:01
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
Zatem:
| | | | | | | | | |
∑k=0 n+1 | k = | *0 + | *(n+1) + ∑k=1 n | k = |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
= | *0 + | *(n+1) + ∑k=1 n ( | + | )k = |
| | | | | |
| | | | | |
= 0 + (n+1) + ∑k=1 n | k + ∑k=1 n | k = // z (2) // = |
| | | |
| | | |
= 1 + n + ∑k=1 n | k + n*2n−1 = |
| | |
// j = k−1 //
| | | |
= 1 + n + n*2n−1 + ∑j=0 n−1 | (j+1) = |
| | |
| | | | | | | | | |
= | + | *n + n*2n−1 + ∑j=0 n−1 | *j + ∑j=0 n−1 | |
| | | | | |
| | | | | | | |
= | *n + n*2n−1 + ∑j=0 n−1 | *j + ∑j=0 n | = |
| | | | |
| | | | | |
= n*2n−1 + ∑j=0 n | *j + ∑j=0 n | = |
| | | |
| | | |
= // z (2) // = n*2n−1 + n*2n−1 + ∑j=0 n | = |
| | |
= 2*n*2
n−1 + 2
n = n*2
n + 2
n = (n+1)*2
n
1 lis 19:01
wredulus_pospolitus:
poprawka ... miało być:
1 lis 19:02
anonim123: A z czego to wynika z 19:02 to muszę zapamiętać?
1 lis 19:06
I'm back:
Własności dwumianu Newtona. W sumie jedyna do zapamiętania
1 lis 19:13
wredulus_pospolitus:
| | | | | | (n−1)! | | (n−1)! | |
P = | + | = |
| + |
| = |
| | | | (k−1)!*(n−k)! | | k!*(n−k−1)! | |
| | (n−1)! | | 1 | | 1 | |
= |
| * [ |
| + |
| ] = |
| | (k−1)!*(n−k−1)! | | (n−k) | | k | |
| | (n−1)! | | k + (n−k) | |
= |
| * |
| = |
| | (k−1)!*(n−k−1)! | | (n−k)*k | |
| | (n−1)! | | n | | n! | | | |
= |
| * |
| = |
| = | = L |
| | (k−1)!*(n−k−1)! | | (n−k)*k | | k!*(n−k)! | | |
1 lis 19:19
anonim123: Dzięki 😄
1 lis 19:31
1 lis 19:40
wredulus_pospolitus:
może masz podane, że dla n>1 to ma być spełnione
1 lis 20:01
anonim123: Nie nie ma podane a mam pytanie kiedy do dowodu stosować definicję dwumianu Newtona
A kiedy indukcję od czego to zależy?
1 lis 20:15
anonim123: ?
1 lis 21:51
1 lis 22:00
anonim123: Czyli?
1 lis 22:06
anonim123: A skąd mam wiedzieć co podstawić pod x i y mam patrzeć na drugą stronę
Równania i to dobierać?
1 lis 22:08
ICSP: Pod x,y możesz podstawić dowolne liczby rzeczywiste.
1 lis 22:15
anonim123: A pytanie z 20:15?
1 lis 22:18
ICSP: Jeżeli masz coś udowodnić to nie ma różnicy za pomocą którego narzędzia (indukcja/ dwumian
Newtona, który de facto został udowodniony przez Ciebie za pomocą indukcji) skorzystasz.
Ważne jest aby dowód został przeprowadzony poprawnie.
Jeżeli już musiałbym wskazać jakąś różnicę między dowodem przeprowadzonym za pomocą indukcji a
dowodem za pomocą dwumianu Newtona to wypada wspomnieć o tym, ze indukcja jest ogólniejsza.
1 lis 22:25
anonim123: Dzięki 😁
1 lis 22:32
kerajs:
''anonim123: A pytanie z 20:15?''
Praktyka, praktyka, praktyka, ... a potem wszystko będzie oczywiste.
Parafrazując :
'' Jest tych zadań nie tak wiele, ze czterysta coś tysięcy.
Więc się krótko będzie uczył. Sto lat może, lecz nie więcej''
1 lis 22:32
anonim123: Dziękuję 😀
1 lis 22:44
Mariusz:
"Jeżeli masz coś udowodnić to nie ma różnicy za pomocą którego narzędzia ... "
No fajnie tylko że jeżeli chcą od niego indukcji to czego innego mogą mu nie uznać
To że chcą od niego indukcji widać w nagłówku wątku a także wynika to
z tego zdjęcia które przesłał
2 lis 02:25
anonim123: zapomniałam dodać, że niekoniecznie chcieli tutaj indukcję, ale ja chciałam tak zrobić.
2 lis 13:17
anonim123: | | | | | | | | | | | | | |
A | = | + | to to samo co | + | = | i dlaczego? bo mi |
| | | | | | | |
się wydaje że to to samo
2 lis 13:44
I'm back:
Do pierwszego wzoru podstaw: n = n*+1
I powstaje drugi wzor
2 lis 13:55
I'm back:
No i także k = k* + 1
2 lis 13:55
anonim123: dzięki
2 lis 14:18
anonim123: A w jaki sposób najlepiej określić co w takich przypadkach podstawić tutaj za j?😄
5 lis 21:19
anonim123: ?
6 lis 08:09
I'm back:
Za jakie 'j'? O czym Ty do nas piszesz?
6 lis 09:00
anonim123: Bo zakładamy że j=k−1 z 1 listopada 19:01 i w jaki sposób w tego typu zadaniach określić co za
to j podstawić
Tutaj k−1
6 lis 09:12
I'm back:
Szczerze − − − podstawienie j = k+1 zrobiłem tylko i wyłącznie dla Ciebie, abyś mogła zobaczyć
dlaczego tak a nie inaczej dzielę sumę oraz co z tego zostaje (na dobrą sprawę − nie musiałem
dzielić tej sumy na dwie).
Albo jak wolisz − przeindeksowalem ta sumę (podstawiłem j = k+1) w tym celu aby miec:
| | | | | |
1) | a nie brzydkie w zapisie | |
| | | |
2) aby mieć sumę od j=0 a nie od k=1 (bo taka suma była w tezie)
6 lis 09:25
I'm back:
Dziwię się natomiast dlaczego nie zadałaś innego pytania "dlaczego" − pytania dotyczącego
dlaczego w pierwszej linijce 'wyjmuje' z sumy element dla k=0 oraz dla k=n+1.
Jak teraz na to patrzę to niepotrzebnie wyjmowałem element dla k=n+1, można było go zostawić w
sumie, szybciej by poszło.
6 lis 09:30
anonim123: dzięki
6 lis 13:31