Nierowność
Adam: Rozwiaz nierowność:
A. log3(x2 − 5x +6)<0
B. log1/2(log8 x2−2xx−3)<0
W B pierwszy jest logarytm z 12
1 lis 17:04
chichi:
Pokaż co zrobiłeś
1 lis 17:09
chichi:
Wpierw założenie o dodatniości argumentu, a później:
(A)
log
3(x
2−5x+6) < 0
log
3(x
2−5x+6) < log
31
x
2−5x+6 < 1
Dalej sam
1 lis 17:13
chichi:
Założenie to samo co w poprzednim
(B)
| | x2−2x | |
log0.5(log8( |
| )) < 0 |
| | x−3 | |
| | x2−2x | |
log0.5(log8( |
| )) < log0.51 |
| | x−3 | |
| | x2−2x | |
log8( |
| ) > 1 (odwracamy znak nierówności bo podstawa logarytmu < 1) |
| | x−3 | |
Dalej już sam
1 lis 17:19
Adam: Mam coś takiego:
W A najpierw
x2 −5x +6 >0
Δ = 25−24 =1
x1 = 2 x2=3
Więc x ∊(− ∞;2) U (3; ∞)
I teraz dla a>1 wyrażenie loga(x)<b, więc x<ab
x2 −5x +6<30
x2 −5x +6<1
x2 −5x +5<0
Δ= 5
X1= 5−√52 x2= 5+√52
1 lis 17:20
Adam: O, dzięki wielkie, teraz już jakoś dam radę
1 lis 17:21
chichi:
No i dobrze to pierwsze, tylko że tam jest nierówność więc wyznacz zbiór rozwiązań tej
nierówności, a odpowiedzią będzie przekrój zbiorów, tego z założenia z tym z rozwiązania
nierówności. Jak chcesz to podaj gotowe wyniki to sprawdzę
1 lis 17:24
Adam: Dobra, to w A. x∊(5−√52 ;2) U (3; 5+√52)
A w B x∊(3;4) U (6;∞) ?
1 lis 17:34
chichi:
No i super, podołałeś
1 lis 17:43