Wykres funkcji
Adam: Narysuj wykres funkcji y= (13)x −2 i na jego podstawie zbadaj liczbę rozwiązań
rownania y= (13)x −2 =m W zależności od wartości parametru m.
1 lis 16:57
I'm back:
I Adam ma problem z którą częścią zadania?
1 lis 17:05
Karol: Spójrz sobie na wykres y= (1/3)x −2 i sprawdź kiedy i w ilu miejscach przetnie się
z prostą na wysokości y=m.
1 lis 17:09
janek191:

0
1 lis 17:56
Adam: Ok, dzięki chłopaki. Ogólnie rozumiem, mam tylko pytanie, jak ja mam zapisać te rozwiązania?
Sorry jeśli to oczywiste, ale skończyłem szkołe już kilkanaście lat temu
1 lis 19:57
janek191:
Dla m < − 2 równanie nie ma rozwiązań
Dla m > − 2 równanie ma jedno rozwiązanie
1 lis 20:21
chichi:
Źle. Dla m = −2 również nie ma rozwiązania, zatem powinnobyć brak rozwiązań dla m ≤ −2
1 lis 20:24
janek191:
Dla m ≤ − 2 równanie nie ma rozwiązań
1 lis 20:28