Zbadać czy podana funkcja jest okresowa.
Karol: Zbadać czy podana funkcja jest okresowa. Jeśli tak to wyznaczyć okres:
f(x) = a*cos(εx) + b*sin(εx) , gdzie a,b,ε ∊ R
Wyprowadziłem coś takiego:
f(x)= (a2+b2) (a/(a2+b2) * cos(εx) + b*/(a2+b2) *sin(εx) )
i stwierdzam że a/(a2+b2 = sin α i z jedynki tryg. b*/(a2+b2) = cos α.
A więc mam:
f(x) = sin α*cos(εx) + cos α*sin(εx) = sin (α +εx).
Definicja okresowości jaką przyjąłem to: ∃ T≠0 ∀x∊D f(x)=f(x+T)
Nie wiem jak z tej definicji wykazać że sin (α +εx) jest okresowa.
1 lis 16:51
Mila:
| | 2π | |
1) y= sin(ax) ma okres T= |
| |
| | a | |
2) f(x) = a*cos(εx) + b*sin(εx)⇔
f(x)=
√a2+b2*sin(εx+α) dla pewnego kąta α
wsp.
√a2+b2 nie zmienia okresu f(x)
g(x)=sin(εx+α) dla ε=1 lub ε=−1 , T=2π
Przesunięcie wykresu o kąt α nie zmienia okresu.
Z definicji:
sin(ε(x+T)+α)=sin(εx+α)⇔
sin(ε(x+T)+α)−sin(εx+α)=0
| | εx+εT+α+εx+α | | εx+εT+α−εx−α | |
2 cos |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
T ma być niezależne od x.
Działaj dalej sam.
1 lis 17:29