Orzeł reszka
Pr713 : Mam takie pytanie odnośnie zadania typu, oblicz prawdopodobieństwo wylosowania np orła w rzucie
dwoma monetami ( takimi samymi ).
Omega to jest niby 4 , bo może być
OO, RO, OR, RR
Ale RO i OR to jest to tak naprawdę to samo więc wtedy omega nie powinna być równa 3?
Więc np prawdopodobieństwo na wylosowanie orła to 2/3? Na początku myślałem że ¾ no ale
zaczęło mnie zastanawiać to co napisałem wam wyżej. Niby na olimpiadzie statystycznej w zadaniu
z 2016/2017 roku
w 3 części poprawną to jest ¼ ale nie powinno być ⅔? Bo mamy jakby możliwości wylosowania
OO, OR/RO, RR
A dlatego tak zacząłem myśleć bo tak samo w talli 52 kart omega to (52 po 2) czyli unikamy np
wylosowania karty nr 1 o karty nr 2, w kolejności 1,2 oraz 2,1 − bo jeśli ma to być w dowolnej
kolejności to
to wylosowaliśmy tak naprawdę to samo, więc prawdopodobieństwo jest wyższe i w mianowniku
jest 1326 a nie 2652.
1 lis 09:00
Pr713 : I gdy zakładamy że omega to (52 po 2) w zadaniach z losowaniem dwóch kart, to wtedy właśnie
mamy
poprawne wyniki do zadań ( jeszcze nie brałem prawdopodobieństwa ale się douczam i na wielu
forach tak jest )
Więc dla zadań z orłem i reszką nie powinno być tak samo?
Czy może tutaj chodzi o dwie osobne monety więc tak jest?
1 lis 09:03
Pr713 : I też w tym zadaniu na olimpiadzie jest wspomniane o doświadczeniu przy rzutach,
ale to chyba nie ma znaczenia.
1 lis 09:04
ABC:
ty masz chyba płacone za trollowanie od jakiegoś konkurencyjnego forum
1 lis 09:32
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy od tego, że zadania z prawdopodobieństwa powinno się rozwiązywać według schematu:
1) opis SŁOWNY czym jest według Ciebie przestrzeń zdarzeń (Ω).
2) wyznaczenie mocy tejże przestrzeni.
3) opis SŁOWNY czym jest według Ciebie zdarzenie sprzyjające (np. A).
4) wyznaczenie mocy tegoż zdarzenia sprzyjającego.
5) wykonanie niezbędnych obliczeń.
Pomijając punkt (1) i (3) łatwo dokonać pomyłki i mieć rozterki jakie masz.
Dam Ci inne zadanie:
Ja i Ty idziemy do knajpy i chcemy zamówić coś do picia. Mamy do wyboru wodę albo colę. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że dokładnie jeden z nas wybierze colę?
I teraz − czy przestrzeń zdarzeń zbudujesz w ten sposób, że rozróżniasz nas? W końcu Ja to Ja,
a Ty to Ty −−− jesteśmy rozróżnialni, prawda?!
Ale z drugiej strony, dla właściciela lokalu my nie jesteśmy rozróżnialni − to jest dwóch
klientów. Klient nie jest rozróżnialny, to po prostu 'ludź' jest. Dla kelnera także istotne
jest to, który z nas co zamówi (aby dobrze podać). Jednak dla tego kto będzie nalewał napoje
nie jest to istotne. Jego nie obchodzi który z nas co zamówił istotne jest tylko samo
zamówienie −−− i dla niego już 'kolejność' (co ja chce, a co Ty chcesz) nie jest istotna.
Czy to oznacza, że kolejność (rozróżnialność) powinna być brana pod uwagę czy też nie?
A teraz − zamiast nas (Ty i Ja), mamy dwie identyczne monety (dwa 'ludzie') −− czy aby na pewno
sytuacja się zmieniła tylko dlatego, że teraz to nie 'ludź' a moneta 'podejmuje decyzje'?
I nie, przy losowaniu kart z talii nie wyjdzie nam inne prawdopodobieństwo:
Wersja pierwsza:
Ω − losujemy dwie karty, bez uwzględniania kolejności
A − losujemy jedną damę i jednego króla
| 4*4 | | 4*4*2 | |
P(A) = |
| = |
| = ... |
| | | 52*51 | |
Wersja druga:
Ω − losujemy dwie karty, kolejności losowania jest istotna
|Ω| = 52*51
A − losujemy jedną damę i jednego króla
|A| = 4*4*2
Jak widzisz −−− otrzymujemy DOKŁADNIE TO SAMO
Tak jak Ci napisałem w innym temacie − łatwiej (i bezpieczniej) jest przyjmować przestrzeń
zdarzeń w taki sposób, że kolejność (losowania) jest uwzględniania (chyba że w zadaniu JASNO
jest napisane, że nie masz jej brać pod uwagę). W ten sposób nie popełnisz błędu.
1 lis 09:49
ABC: Wredulus ja się dziwię że tobie się chce takimi elaboratami odpowiadać
, gdyby typ był
naprawdę zainteresowany
to po wpisaniu w google wyskoczyłyby mu rzeczy typu "błąd d'Alemberta" i "zgodność modelu
teoretycznego z doświadczeniem", przeczytałby
i nie zawracał d... porządnym ludziom
Ale on to, jak wiele innych wątków, pisze dla trollingu
1 lis 10:05
wredulus_pospolitus:
@ABC −−− myślę, że jest to istotny temat do wyjaśnienia w tym miejscu. Jeżeli nie dla samego
autora, to dla tych którzy mogą zajrzeć w to miejsce z takimi samymi wątpliwościami.
1 lis 10:21
Pr713 : To co napisałeś to rozumiem o 9:49 i sam o tym napisałem tyle że się pomyliłem w pisaniu... Bo
może
być raz dama potem król a raz król a potem dama więc P(A) = 2P(król, dama)
z ważną kolejnością i nie, dla prawdopodobieństwa
w losowaniu kart z talii 52 kart.
A z tym orłem i reszką to już sam zrozumiałem dlaczego tak nie można − nie możemy na dwa
sposoby
wylosować np RR w sensie jest tylko jedno ustawienie − i na 1. monecie i na 2. monecie,
i tylko RO i OR można na dwa sposoby więc nie można tego tak skrócić. Nie ważne
1 lis 10:35
Pr713 : Ale już dla zadania że najpierw mamy wylosować damę a potem króla będzie inne
prawdopodobieństwo, co nie
1 lis 10:39
Pr713 : Raz myślę tak a raz tak, przecież wtedy prawdopodobieństwo jest mniejsze
1 lis 10:44
I'm back:
Jeżeli masz podane że najpierw ma być wylosowana dama a później król to przecież masz
JEDBOZNACZNIE podane że kolejność jest brana pod uwagę, więc nie wiem o co Ci chodzi w tym
momencie.
1 lis 10:51
Pr713 : Czyli kolejność nie ma znaczenia tak jak napisał o 9:49?
1 lis 11:00
wredulus_pospolitus:
Ale kiedy kolejność nie ma znaczenia? Pisz tak aby każdy wiedział do czego się odnosisz.
1 lis 11:05
Pr713 : Prawdopodobieństwo byłoby inne gdybyśmy mieli najpierw wylosować damę a potem król, bo omega
To 52*51 a moc zbioru A to 4*4, tak?
1 lis 11:16
Pr713 : A jeśli nie ma znaczenia kolejność, czyli to co najpierw wylosujemy to mamy omegę (52 po 2)
więc jest prawdopodobieństwo większe
1 lis 11:18
wredulus_pospolitus:
Ja pierdolę:
Prawdopodobieństwo wylosowania damy a później króla jest równe?
Prawdopodobieństwo wylosowania jednej damy i jednego króla jest równe?
... to są dwa RÓŻNE zadania.
W zadaniu: Prawdopodobieństwo wylosowania damy a później króla jest równe?