Problem z zadaniem
Fatum: Dobry wieczór. Mam problem z tym zadaniem nie wiem jak mam go ugryźć, proszę o pomoc.
Zadanie:
| | 2−cosα | |
Kąt α jest ostry. Oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | 2+cosα | |
| | a+b√c | |
i zapisz wynik w najprostszej nieskracalnej postaci |
| , gdzie a,b,c,d ∊ Z. |
| | d | |
Podaj liczby a,b,c i d
Dane:
tanα = 3/2
31 paź 23:12
mat:

z tw Pitagorasa wynika, że 3
2+2
2 = x
2, zatem x =
√13 więc cosα = 2
√13/13
31 paź 23:19
Fatum: Ok, dzięki wielkie ale czy wiesz gdzie jest liczba d?
31 paź 23:39
mat: oblicz wartosc tego wyrazenia co masz policzyc i samo wyjdzie
1 lis 00:13
mat:
cosα= 2/
√13
| | √13−1 | | 14−2√13 | | 7−√13 | |
W= |
| = |
| = |
| |
| | √13+1 | | 12 | | 6 | |
a=7 b=−1 c=13 d=6
1 lis 00:39