logika
szarik: Znaleźć taką wartość x, dla której forma zdaniowa jest prawdziwa:
c) (x2>4) => (x>2)
d) (x2=9) <=> (x3=27)
odpowiedzi to:
c) x∊ (−2,+∞)
d) x∊ R\{−3}
31 paź 20:51
I'm back:
No i w czym problem?
31 paź 21:23
szarik: No właśnie nie wiem skąd to się wzięło. Np w c) wychodzi (x>2 ∨ x<−2) => (x>2). I skąd teraz
mam wziąć ten przedział, który jest w odpowiedziach?
2 lis 12:25
szarik: To samo w d) (x=3 ∨ x=−3) <=> (x=3). Dlaczego równoważność jest prawdziwa dla R\{−3} ?
2 lis 12:27
chichi:
No zauważ np w (d) masz równoważność więc będzie ona prawdziwa dla każdego rzeczywistego 'x'
poza x = − 3, bo wówczas masz (−3)
2=9 ⇔ (−3)
3=27, czyli 1 ⇔ 0 czyli 0, a masz mieć 1. Dla x
= 3 będziemy mieli 1 ⇔ 1 czyli 1, zgadza się, a dla pozostałych x'ów rzeczywistych mamy 0 ⇔ 0
czyli 1. Zgadza się. Teraz pomyśl tak samo o tej implikacji z (c)
2 lis 12:36
ite:
równoważność jest prawdziwa gdy:
obie formuły są jednocześnie prawdziwe (dla jakich wartości x tak się dzieje ?)
lub jednocześnie fałszywe (to samo pytanie)
2 lis 12:37