równania trygonometryczne
jendrzej: Rozwiąż te równania:
| sin23x | | cos23x | |
| − |
| =4 |
| sin2x | | cos2x | |
31 paź 06:08
I'm back:
1) wspólny mianownik − − > wzór skróconego mnozenia − − > wzór na sinusa sumy kątów i wzór na
sinusa różnicy kątów − − > i już banalna postać rownania, liczysz
31 paź 09:43
I'm back:
2) na pewno tak wygląda to równanie?
31 paź 09:44
jendrzej: Dzięki za 1 zadanie, drugie tak wygląda
31 paź 11:38
chichi:
@
wredulus−pospolitus według mnie jest z nim wszystko okej, po doprowadzeniu go do postaci
| | 1 | |
4sin3(x)+2sin2(x)−1 = 0 szybciutko otrzymujemy, że sin(x) = |
| , dalej już łatwo  |
| | 2 | |
31 paź 11:58
jendrzej: @wredulus−pospolitus Jak to przekształciłeś podaj sugestie proszę
31 paź 13:42
chichi:
Przecież napisał Ci całą instrukcje
31 paź 13:45
chichi:
Aaa, Ty chyba pomyliłeś moje oznaczenie @
wredulus−pospolitus z moim nickiem XD
31 paź 13:48
chichi:
| tan(2x)−cos(x) | |
| = 2sin(x) / *cos(x) |
| cos(x) | |
| sin(2x) | |
| −cos(x) = 2sin(x)cos(x) |
| cos(2x) | |
| 2sin(x)cos(x) | | 1−2sin2(x) | |
| −cos(x) = 2sin(x)cos(x) / * |
| |
| 1−2sin2(x) | | cos(x) | |
2sin(x)−[1−2sin
2(x)] = 2sin(x)[1−2sin
2(x)]
−1+2sin
2(x) = −4sin
3(x)
4sin
3(x)+2sin
2(x)−1 = 0
Dalej już chyba potrafisz rozwiązać hmm?
31 paź 14:26
wredulus_pospolitus:
@chichi,
nie pasowało mi ten zapis w (2) ze względu na: "po cholerę mamy w liczniku i mianowniku cosx?
Czemu tworzący zadanie nie napisał po prostu −1 za ułamkiem.
I stąd wynikało moje pytanie
31 paź 15:50
jendrzej: chichi: Dziękuję dobry człowieku. Bardzo serdecznie.
31 paź 19:42