prawdopodobieństwo
pr713: Z talii 52 kart losowane są dwie karty bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
dokładnie jednej damy oraz dwóch kart karo.
30 paź 20:57
wredulus_pospolitus:
czyli ma być dama karo + dowolne karo
30 paź 21:18
wredulus_pospolitus:
ewentualnie można pomyśleć w ten sposób:
losujemy dwie dowolne karty karo − losujemy dwie dowolne karty karo nie będące damą
| | 13*12 − 12*11 | | 12(13−11) | | 12*2 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 52*51 | | 52*51 | | 52*51 | |
jak widzisz ... otrzymujemy ten sam wynik
30 paź 21:20
Pr713 : A nie powinno być w liczniku 52*51/2? Tzn (52 po 2 )? I dobrze obliczyłem że prawdopodobieństwo
na wylosowanie dokładnie jednej damy to 0,144?
Czyli ( (4 po 1 ) * (48 po 2) )/(52 po 2) = 0,144
30 paź 22:07
Pr713 : ( (4 po 1 ) * (48 po 1) )/(52 po 2) = 0,144**
30 paź 22:08
Pr713 : A w poleceniu chodziło mi osobno o dwa podpunkty, wylosowanie
a) dokładnie jednej damy
b) dwóch kart karo
30 paź 22:13
I'm back:
To pisz prawidłowo treść zadania
| | 4*48 | |
P(A) = |
| = tyle samo co podales |
| | 52*51 | |
30 paź 22:28
Pr713 : Tobie źle wychodzi, nie przez 52*51 tylko (52 po 2) bo wylosowanie najpierw karty nr 1 a potem
nr 2
to to samo co wylosowanie w kolejności nr 2 i nr 1 → kombinacje, więc prawdopodobieństwo jest
większe tzn 0,144 a tobie wychodzi 0,072
31 paź 14:10
Pr713 : Analogicznie w P(B)
31 paź 14:11
Pr713 : Wychodzi P = 0,058
31 paź 14:13
Pr713 : I tak inni też liczą na innych forach, prosiłbym tylko o potwierdzenie
31 paź 14:13
Pr713 : I właśnie bardzo dużo osób pisze, że niektórzy tego nie zauważają i po prostu piszą że omega =
52*51
31 paź 14:17
chichi:
Co to znaczy omega = 52*51?
31 paź 14:28
wredulus_pospolitus:
| | | |
Pr713 −−− kwestią czy |Ω| = 52*51 czy też przyjmiemy |Ω| = | jest to czy PRZYMIEMY, że |
| | |
kolejność losowania kart jest istotna czy też nie.
W momencie w którym mamy zadanie w którym kolejność
nie jest istotna to nawet jeżeli
przyjmiemy, że jest istotna, to wynik otrzymamy dokładnie taki sam jak gdybyśmy od początku
zakładali, że kolejność nie jest istotna.
Natomiast w momencie gdy mamy zadanie w którym kolejność jest istotna, a my przyjmiemy, że nie
jest ... to otrzymamy błędny wynik.
Z tego też powodu −−− preferuję w zadaniach tego typu ZAWSZE przyjmować, że kolejność jest
istotna.
Nie robię tutaj żadnego błędu (o ile prawidłowo słownie opiszę przestrzeń zdarzeń Ω oraz
zdarzenie A)
oczywiście w P(A) zapomniałem o
2* w liczniku
31 paź 15:44
wredulus_pospolitus:
Tak naprawdę −−− jeżeli w zadaniu nie masz podane jasne w treści, że 'kolejność losowania nie
jest istotna' to nikt nie może Ci obciąć punktów za rozwiązanie w którym tę kolejność bierzesz
pod uwagę.
31 paź 15:47